jak wstrzymać wypłatę? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 19 gru 2016, 9:58

Rodzina pobiera 500 zł na 1. jedyne dziecko. Mąż w sierpniu wyjechał do Norwegii, zgłosili dopiero teraz. Po doliczeniu dochodu uzyskanego za następny miesiąc czyli za wrzesień od października nie przysługuje czyli za październik i listopad mają NP. Tylko że ja nie jestem już organem właściwym bo dokumenty muszę odesłać do ROPSu. Na jakiej podstawie mogę wstrzymać wypłaty? Pani napisała mi wniosek (jedno zdanie) że od grudnia 2016 prosi o wstrzymanie wypłat świadczenia wychowawczego. Ale czy to wystarczy? Pomóżcie
Anka25

Napisano: 19 gru 2016, 14:40

wystarczy.

na podstawie prośby str. o wstrzymanie wypłaty - przychylasz sie w pełni do prosby strony jako organ własciwy i wstrzymujesz wypłate .

i przesyłasz go marszałka - niech ustalaja czy koordynacja zachodzi.
together

Napisano: 21 gru 2016, 10:28

a propos... jak wstrzymuję komuś wypłatę na wniosek strony to robię to tylko w systemie i piszę adnotację do akt. Nie robie żadnych pism, zawiadomień itp.
I nie wiem czy dobrze postępuję. A Wy jak robicie?
Angelo

Napisano: 21 gru 2016, 10:54

Ja daję do podpisu takie pismo:

Na podstawie art. 16 i art. 20 Ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2016 r., poz. 195 z późn. zm.) oraz Zarządzenia ............ w sprawie upoważnienia do prowadzenia postępowania i wydawania decyzji administracyjnych w sprawie świadczenia wychowawczego, postanawia się na wniosek:

Pani(a)........................................................................................................... z dnia...............................

WSTRZYMAĆ WYPŁATĘ ŚWIADCZENIA WYCHOWAWCZEGO
OD DNIA …..........................................................................

przyznanych decyzją znak:........................................................................ z dnia..................................
dla dziecka(i):
…............................................................................................................................................................
…............................................................................................................................................................
Joanna_1233
Stażysta
Od: 20 kwie 2016, 17:30
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2016, 11:17

Na podstawie naszej ustawy nie ma możliwości wstrzymania wypłaty. Art. 16 i art. 20 nie mówią nic o wstrzymaniu wypłaty na żądanie strony
Pietras
Stażysta
Od: 18 lis 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 gru 2016, 11:30

Pietras pisze:Na podstawie naszej ustawy nie ma możliwości wstrzymania wypłaty. Art. 16 i art. 20 nie mówią nic o wstrzymaniu wypłaty na żądanie strony
zgadza się, mimo że osobiście uważam to za bezsensowne i nielogiczne, żeby nie wstrzymać na prośbę, jak klient wie, że sprawa będzie długo trwała i ewentualnie będzie musiał zwracać niemiałą kwotę.....
Gość

Napisano: 21 gru 2016, 11:35

Ja również, dlatego załatwiamy to tak, że klient zmienia formę wypłaty na gotówką w kasie (chyba, że ją miał) i nie odbiera kasy. Zgodnie z art. 23 ust. 4 wstrzymujemy wypłatę po 3 miesiącach
Pietras
Stażysta

Napisano: 21 gru 2016, 11:36

to co, mam jej wypłacać dopóki ROPS mi nie odpisze za kilka miesięcy? a poźniej bedzie miała zwrot kilka tysięcy. Wstrzymałam w systemie i napisałam notatkę do dokumentów i wysłałam do ROPSu.

u mnie wszyscy mają na konta :/
Anka25

Napisano: 21 gru 2016, 11:38

Na podstawie jakiego przepisu prawa wstrzymałaś wypłatę?
Pietras
Stażysta

Napisano: 21 gru 2016, 11:44

kierując sie dobrem strony bo wiem że w ustawie nie ma takiego przepisu.
Anka25

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x