Jak wstrzymać wypłatę bez info od wojewody?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
ela ela
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Jak wstrzymać wypłatę bez info od wojewody?

Post autor: ela ela »

Mąz kobiety pracuje za granicą. Za luty dostarczyła dochód i wyszło, że na osobę wynosi ok 1800 zł. Jak można wstrzymać wypłatę świadczeń do czasu uzyskania odpowiedzi od Wojewody?
EBRSR
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
Kontakt:

Re: Jak wstrzymać wypłatę bez info od wojewody?

Post autor: EBRSR »

No się niby nie powinno. Tak usłyszałam ostatnio na konferencji. Że mimo, że wiemy że będą nienależnie to nie możemy wstrzymać. Chyba, że osoba napisze że proszę o wstrzymanie wypłat na czas zakończenia postępowania.
Ale powiem ci, że mam taką samą sytuację i wstrzymałam, bo wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nie mogę.
ela ela
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: ela ela »

a może wszczac postępowanie w sprawie wstzrymania wypłaty ? :shock: :?
paulina124
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: paulina124 »

ela ela pisze:a może wszczac postępowanie w sprawie wstzrymania wypłaty ? :shock: :?
nie aż tak nie trzeba :)
sprawdź jakie wytyczne daje Twój UW, bo akurat mój jest na stanowisku, że można zawiesić wypłatę, na wniosek strony i zwykłym pismem informujemy stronę o zawieszeniu.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
Awatar użytkownika
Stańczyk
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Stańczyk »

Małopolska:

wycinek z wytycznych:
Wniosek strony o wstrzymanie wypłaty nie może stanowić podstawy do podejmowania działań faktycznych polegających na wstrzymaniu wypłaty w drodze czynności materialno-technicznej. Wstrzymanie wypłaty świadczenia ustawa przewiduje jedynie w przypadkach wyliczonych enumeratywnie (art. 28 ust. 2, 3 i 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych/23 ust. 2, 4 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci).

Oczywiście strona informując o wyjeździe za granicę może złożyć wniosek o uchylenie decyzji przyznającej świadczenie – w takim przypadku wstrzymanie wypłaty świadczenia następuje jednak poprzez wydanie decyzji w trybie art. 155 kpa.

Jednak dzwoniąc do Rops uzyskuje odpowiedzi by (w sytuacji gdy współmałżonek rozpoczął prace za granicą i występuje druk A1) wstrzymywać na wniosek strony. Więc bądź tu mądry :|

paulina124- jakie województwo?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
paulina124
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: paulina124 »

podkarpackie
Załączniki
Wstrzymanie wypłaty PUW.pdf
(399.63 KiB) Pobrany 31 razy
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
Awatar użytkownika
Stańczyk
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Stańczyk »

dzięki!

:arrow: priv
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
sanna
Referent
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Post autor: sanna »

ej a teraz taką mam sytuację. Babka wyszła za mąż w kwietniu, mąż za granicą, ale z dochodem uzyskanym od tego kwietnia już jej przekracza dochód i uchylam jej decyzję. Czy wysyłam to jeszcze do koordynacji czy nie? Pan nie jest ojcem żadnego z dzieci i w marcu nie był w składzie rodziny.
pinki277
Stażysta
Zajmuję się: referent ŚW
Kontakt:

Post autor: pinki277 »

a jeśli strona by chciała uchylić decyzję na podst. art. 155 KPA to tylko na I dziecko, a na drugie mogę wypłacać. Mąż wyjechał zagranicę - oddelegowany z polskiej firmy czekam na druk A1.
ODPOWIEDZ