Jak wstrzymać wypłatę bez info od wojewody?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Jak wstrzymać wypłatę bez info od wojewody?
Mąz kobiety pracuje za granicą. Za luty dostarczyła dochód i wyszło, że na osobę wynosi ok 1800 zł. Jak można wstrzymać wypłatę świadczeń do czasu uzyskania odpowiedzi od Wojewody?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
Re: Jak wstrzymać wypłatę bez info od wojewody?
No się niby nie powinno. Tak usłyszałam ostatnio na konferencji. Że mimo, że wiemy że będą nienależnie to nie możemy wstrzymać. Chyba, że osoba napisze że proszę o wstrzymanie wypłat na czas zakończenia postępowania.
Ale powiem ci, że mam taką samą sytuację i wstrzymałam, bo wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nie mogę.
Ale powiem ci, że mam taką samą sytuację i wstrzymałam, bo wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nie mogę.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
a może wszczac postępowanie w sprawie wstzrymania wypłaty ?

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
nie aż tak nie trzebaela ela pisze:a może wszczac postępowanie w sprawie wstzrymania wypłaty ?![]()

sprawdź jakie wytyczne daje Twój UW, bo akurat mój jest na stanowisku, że można zawiesić wypłatę, na wniosek strony i zwykłym pismem informujemy stronę o zawieszeniu.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Małopolska:
wycinek z wytycznych:
Wniosek strony o wstrzymanie wypłaty nie może stanowić podstawy do podejmowania działań faktycznych polegających na wstrzymaniu wypłaty w drodze czynności materialno-technicznej. Wstrzymanie wypłaty świadczenia ustawa przewiduje jedynie w przypadkach wyliczonych enumeratywnie (art. 28 ust. 2, 3 i 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych/23 ust. 2, 4 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci).
Oczywiście strona informując o wyjeździe za granicę może złożyć wniosek o uchylenie decyzji przyznającej świadczenie – w takim przypadku wstrzymanie wypłaty świadczenia następuje jednak poprzez wydanie decyzji w trybie art. 155 kpa.
Jednak dzwoniąc do Rops uzyskuje odpowiedzi by (w sytuacji gdy współmałżonek rozpoczął prace za granicą i występuje druk A1) wstrzymywać na wniosek strony. Więc bądź tu mądry
paulina124- jakie województwo?
wycinek z wytycznych:
Wniosek strony o wstrzymanie wypłaty nie może stanowić podstawy do podejmowania działań faktycznych polegających na wstrzymaniu wypłaty w drodze czynności materialno-technicznej. Wstrzymanie wypłaty świadczenia ustawa przewiduje jedynie w przypadkach wyliczonych enumeratywnie (art. 28 ust. 2, 3 i 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych/23 ust. 2, 4 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci).
Oczywiście strona informując o wyjeździe za granicę może złożyć wniosek o uchylenie decyzji przyznającej świadczenie – w takim przypadku wstrzymanie wypłaty świadczenia następuje jednak poprzez wydanie decyzji w trybie art. 155 kpa.
Jednak dzwoniąc do Rops uzyskuje odpowiedzi by (w sytuacji gdy współmałżonek rozpoczął prace za granicą i występuje druk A1) wstrzymywać na wniosek strony. Więc bądź tu mądry

paulina124- jakie województwo?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
podkarpackie
- Załączniki
-
Wstrzymanie wypłaty PUW.pdf
- (399.63 KiB) Pobrany 31 razy
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dzięki!
priv

"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
ej a teraz taką mam sytuację. Babka wyszła za mąż w kwietniu, mąż za granicą, ale z dochodem uzyskanym od tego kwietnia już jej przekracza dochód i uchylam jej decyzję. Czy wysyłam to jeszcze do koordynacji czy nie? Pan nie jest ojcem żadnego z dzieci i w marcu nie był w składzie rodziny.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: referent ŚW
- Kontakt:
a jeśli strona by chciała uchylić decyzję na podst. art. 155 KPA to tylko na I dziecko, a na drugie mogę wypłacać. Mąż wyjechał zagranicę - oddelegowany z polskiej firmy czekam na druk A1.
Oprócz Jak wstrzymać wypłatę bez info od wojewody? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
koordynacja - członek rodziny przez część okresu zasiłkowego
ulga na dziecko , tak będzie ?
z 1/2 etatu na pełny etat - proszę o rade
klient traci pracę a miał premi od sprzedaży
świadczenie wypłacone mimo, że nie przysługiwało
POSTANOWIENIE O WSTRZYMANIU WYPŁATY
trudna sprawa - zmiana organu właściwego
Uzyskanie dochodu za jaki miesiac
Polka ślub z obywatelem Ukrainy, bez karty pobytu.
Nowy związek ciąża zmiana miejsca zamieszkania
Uzyskanie dochodu według podręcznika dla samorządów
działalność - ryczalt a zasady ogolne
Staż unijny a 500+ doliczać czy nie
pismo z osrodka wychowawczego iż matka nie płaci za wyżyweni
zmiana nazwiska dziecka a decyzja?
Pełnoletnia w składzie rodziny, urodziła dziecko