Jak wygląda w innych ośrodkach postępowanie w sprawach szo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 wrz 2018, 10:08

Od niedawna prowadzę sprawy SZO przejęłam je po koleżance, która jest chwilowo nieobecna i staram się robić tak jak było do tej pory ale zastanawiam się czy to konieczne, ponieważ obecnie przy decyzjach przyznających wszczynamy postępowanie wysyłamy na wywiad i w momencie gdy są wszystkie dokumenty pisze o zakończeniu i tak się zastanawiam czy nie można załatwić tego bardziej milcząco (i nie chodzi mi tu o wniosek na przeprowadzenie wywiadu) i nie zawalać siebie dodatkową pracą i ludzi stertą pism, którzy tego w ogóle nie rozumieją. Dlatego proszę o podpowiedzi jak to wygląda w innych ośrodkach.
Nuno
Praktykant
Od: 16 sty 2018, 9:05
Zajmuję się: śW

Napisano: 27 wrz 2018, 10:33

Robię tylko wywiad i jeśli pozytywnie rozstrzygnięcie to decyzja, tylko do negatywnych decyzji daje zapoznanie 10 kpa i tyle
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 27 wrz 2018, 10:46

Mi dokładnie chodzi o to samo ewentualnie napisać zawiadomienie o wszczęciu i o zakończeniu ale, że właśnie koleżanka prowadząca te sprawy wcześniej twierdziła, że to są zbyt duże kwoty jak na brak zawiadomień więc nie chciałam tego zmieniać ale obecnie gdy jak każdy nie narzekam na brak pracy takie przeciąganie sprawy jest dla mnie uciążliwe więc wole zapytać mądrych głów na forum jak to robicie bo chce żeby było poprawnie.
Nuno
Praktykant

Napisano: 27 wrz 2018, 15:43

Na pewno bez wszczęcia bo wniosek klienta to już jest to wszczęcie sprawy na wniosek strony, zlecam wywiad i już jak chcesz, ale tyle co już pracuje nikt nie zarzucił mi nieprawidłowości w toku postępowania z tytułu braku tylu pism, a argumenty że to duże kwoty są się nijak do innych świadczeń rodzinnych które w sumie daje dużo większe kwoty. Zobacz jak pracują inne osoby w waszym dziale przy świadczeniach
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 28 wrz 2018, 6:34

Mam tego świadomość bo sama prowadzę 500 + co kwota w sumie podobna i takich rzeczy nie robię tylko przy odmowach innym świadczeniami też się zajmuje i tego nie ma tylko właśnie koleżanka miała to przy szosie a że ona to robiła sama i nikogo do tego nie dopuszczała to mi to nie przeszkadzało ale w tej chwili gdy się tym zajmuje to mam poczucie że to jest nie potrzebne wydłużanie postępowania. A że cały czas słyszałam jakie to ważne i potrzebne to teraz na własną rękę bez konsultacji nie chciałam zmieniac
Nuno
Praktykant

Napisano: 28 wrz 2018, 12:52

jak masz wniosek to postępowanie jest wszczęte, więc dodatkowo nic już nie wszczynasz. Piszesz pismo do pomocy społecznej o przeprowadzenie wywiadu i tyle.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2018, 12:53

A koleżanka od za dużych kwot żeby nie robić zawiadomień, to mam nadzieję, że zmieniła branżę na sklep spożywczy? Bo do urzędu to się IMO niezbyt nadawała.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2018, 14:01

Dziękuje bardzo za pomoc :D :D :D
Nuno
Praktykant