jak wyliczyć dochód - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 17 wrz 2014, 13:48

Pytanie banalne, wiem, ale muszę je zadać, bo moja szefowa zaczyna wymyślać jakieś nowe przepisy. Jaki wliczamy dochód - za dany miesiąc, czy faktycznie uzyskany w danym miesiącu? Moja podopieczna złożyła wniosek w sierpniu br. W lipcu odbywała staż, ale wypłata zasiłku nastąpiła w sierpniu. Wliczać go do wniosku wrześniowego, czy nie?
izap

Napisano: 17 wrz 2014, 14:06

Halo!!!!!!! Czy może ktoś mi pomóc?
izap

Napisano: 17 wrz 2014, 14:10

wniosek sierpniowy dochody lipcowe jak nie otrzymała w lipcu żadnego przychodu (ponieważ był wypłacony w sierpniu) nie możesz go liczyć , natomiast jak złoży wniosek w wrześniu to zgodnie z zaświadczeniem będziesz miała napisane że np. 10 sierpnia zostało wypłacone stypendium w jakiej wysokości. Tak jest u nas
Ania B.

Napisano: 17 wrz 2014, 14:19

wniosek sierpniowy dochody lipcowe jak nie otrzymała w lipcu żadnego przychodu (ponieważ był wypłacony w sierpniu) nie możesz go liczyć , natomiast jak złoży wniosek w wrześniu to zgodnie z zaświadczeniem będziesz miała napisane że np. 10 sierpnia zostało wypłacone stypendium w jakiej wysokości. Tak jest u nas

II SA/Lu 648/06 - Wyrok WSA w Lublinie z 2006-09-27
Według ...art.8 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, od których odlicza się lub do których nie zalicza się ściśle określonych należności. Zasadnym jest stanowisko, według którego pojęcie przychodu obejmuje to, co zostało uzyskane faktycznie. Niemożliwym byłby do akceptacji pogląd, że osoby którym nie wypłacono określonych należności , traktowane byłyby jako posiadające przychody, a tym samym ograniczono lub pozbawiono by ich prawa do świadczeń z pomocy społecznej. Podkreślić należy, że według art. 2 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej pomoc społeczna jest instytucją polityki społecznej państwa, mającą na celu umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości. Chodzi tu zatem o takie przychody , które mogą być przeznaczone na zaspokojenie własnych niezbędnych potrzeb. Jeśli w istocie należność nie została wypłacona, nie może ona zostać przeznaczona na cel o jakim stanowi powołany wyżej przepis ustawy o pomocy społecznej ( por. uchwałę 5 sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 20 maja 2002 r. OPK 23/02 ONSA 2003/1/13 ) .
Ania B.

Napisano: 17 wrz 2014, 20:59

art. 8 ust. 3 stanowi o dochodzie Z a nie ZA... wg. mnie jak powyżej...
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x