Opiekun prawny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 wrz 2014, 12:14

Mam pytanie, czy córka mieszkająca i opiekująca się matką chorą na alzheimera może być jej opiekunem prawnym gdyż lekarz zasugerował, że musi to zrobić jak najszybciej. Jednak w sądzie przekazano jej że ona nie może być opiekunem prawnym tylko inne dzieci. Czy faktycznie taki jest przepis.
xxxx

Napisano: 17 wrz 2014, 13:27

Niech składa wniosek o ubezwlasnowolnienie to sie dowie.
BadAss

Napisano: 17 wrz 2014, 13:40

No właśnie złożyła wniosek o ubezwłasnowolnienie i taką otrzymała zwrotną informację.
xxxx

Napisano: 17 wrz 2014, 14:44

Nie znamy sprawy. Skoro w sądzie powiedziano jej, że nie może być opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej, to - być może - była karana? Jakieś okoliczności musiały zaistnieć, skoro w sądzie uzyskała taką kategoryczną informację.
Esia

Napisano: 17 wrz 2014, 14:49

Wiem na pewno, że nie była karana, świetnie opiekuje się mamą tylko mnie to zastanowiło dlaczego nie może a sąd szuka dzieci które mieszkają w znacznym oddaleniu od matki i nie mają z nią codziennego kontaktu.
xxxx

Napisano: 17 wrz 2014, 14:53

To jakaś bzdura, bo najczęściej opiekunem prawnym jest osoba, która jest najbliżej osoby ubezwłasnowolnionej i najwięcej wie o jej sprawach. Najlepiej zadzwoń do sądu. Być może ktoś w sądzie źle zrozumiał jej pytanie?
PracSocj

Napisano: 17 wrz 2014, 14:59

Dziękuję serdecznie za wypowiedzi.
xxxx

Napisano: 17 wrz 2014, 18:30

Moim zdaniem chodzi o to, ze osoba która złożyła wniosek o ubezwłasnowolnienie nie może zostać ustanowiona kuratorem do reprezentowania osoby, która ma być ubezwłasnowolniona, ale tylko w trakcie procesu o ubezwłasnowolnienie. Po orzeczeniu ubezwłasnowolnienia przez Sąd Okręgowy toczy sie kolejne postępowanie w Sądzie Rejonowym o ustanowienie opiekuna prawnego (dla całkowicie ub.) lub kuratora ( dla częściowo ub.) i w tym wypadku mieszkająca wspólnie córka jak najbardziej może być ustanowiona opiekunem lub kuratorem.
dmm

Napisano: 17 wrz 2014, 20:57

Wygląda na to, że dmm ma rację.. ale nie znamy szczegółów.. trudno się określić...

Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 175. Do opieki nad ubezwłasnowolnionym całkowicie stosuje się odpowiednio przepisy o opiece nad małoletnim z zachowaniem przepisów poniższych.

Art. 176. Jeżeli wzgląd na dobro pozostającego pod opieką nie stoi temu na przeszkodzie, opiekunem ubezwłasnowolnionego całkowicie powinien być ustanowiony przede wszystkim jego małżonek, a w braku tegoż - jego ojciec lub matka.

Art. 177. Opieka nad ubezwłasnowolnionym całkowicie ustaje z mocy prawa w razie uchylenia ubezwłasnowolnienia lub zmiany ubezwłasnowolnienia całkowitego na częściowe.
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2014, 22:04

Serdeczne dzięki Rajski. Bardzo mi pomogłeś.
xxxx

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x