Jak wyliczyć dodatek w przypadku najmu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lut 2019, 10:42

Witam serdecznie, proszę o pomoc bo pierwszy raz mam najem :)

Wnioskodawca ma podpisaną umowę najmu z właścicielem lokalu (budynek wielorodzinny - jest zarządca, który podpisał wniosek o DM wraz z wyszczególnieniem ponoszonych opłat w tym lokalu).

Wnioskodawca płaci dla właściciela 500 zł miesięcznie czynszu, oprócz tego w umowie jest zapis, że wszelkie koszty i świadczenia związane z eksploatacją lokalu przez cały okres najmu ponosić będzie najemca wedle wskazań dostawców usługi - dlatego najemca jeszcze płaci w imieniu właściciela (rachunek jest wystawiony na właściciela lokalu)opłaty do wspólnoty, tj. woda, ścieki, czynsz, odpady komunalnej, opłata stała.
Moje pytania:
1. Czy powinnam zsumować płacony czynsz do wspólnoty (tj. miesięcznie 102,50zł) i płacony czynsz dla właściciela (500zł) i porównać z czynszem dot. lokali z zasobu gminnego proporcjonalnie do metrażu lokalu?
2. Czy nie brać pod uwagę płacony przez najemce rachunek wystawiony na właściciela lokalu i przyjąć tylko płacone 500 zł? (ale co wtedy z opłatami za "media")
3. Czy przyjąć opłaty wg zestawienia zarządcy?
4. Najemca i tak będzie płacił rachunek do wspólnoty za właściciela lokalu, dlatego napisał, żeby należny dodatek mieszkaniowy przelewać na konto zarządcy - czy tak może być, czy muszę jemu do "rąk" wypłacać?

Chyba wszystko opisałam :)
Ilon_a
Praktykant
Od: 27 lut 2019, 10:29
Zajmuję się: DM

Napisano: 27 lut 2019, 11:51

ad. 1. Tak, tak należy zrobić.
ad. 2. Trzeba brać pod uwagę takie rachunki. Inaczej byłoby to krzywdzące dla najemcy.
ad. 3. Oprócz opłat czynszowych, o których pisałaś w punkcie 1. - tak.
ad. 4. Jak najbardziej możesz a nawet powinnaś przekazywać dodatek na konto zarządcy.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2019, 12:02

No i wszystko jasne, dziękuję za pomoc :D
Ilon_a
Praktykant
Od: 27 lut 2019, 10:29
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU