Osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy nie ma Fa VAT za - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 mar 2019, 15:01

Witam,
Zajmuję się dodatkami od niedawna i chciałbym się upewnić czy dobrze myślę.
Osoba składa wniosek o dodatek mieszkaniowy ale nie posada Fa VAT (rozliczenia sprzedaży) za energię elektryczną na podstawie, której ustala się cenę kWh. Twierdzi, że dokument spalił i w elektrowni nie wydadzą jemu kolejnego dokumentu. Upiera się, że chce złożyć wniosek i to nie jego problem, że nie mam z czego wyliczyć a nie mogę odmówić przyjęcia więc wniosek przyjąłem. Czy teraz powinienem się zastosować do KPA art. 64 §2 na podstawie, którego należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpoznania, tzn. jeżeli się nie stawi w ciągu 7 dniu od odbioru wezwania wniosek w segregator i zostawiam? Chciałbym zaznaczyć, że osoba jest ciężka w rozmowie. Jak rozwiązać tą sytuację? Czy rozwiązać ją w sposób taki jak napisałem, czy może w jakiś inny?
Proszę o rady.
Z góry dziekuję za pomoc.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 07 mar 2019, 8:57

Możez zastosować art. 64 § 2 kpa, ale myślę, że SKO taką decyzję uchyli w przypadku odwołania. Tak było w moim przypadku. Upomniano mnie, że urząd jest po to, aby pomagać i to MY powinniśmy wystąpić do zakładu energetycznego po duplikat faktury (i nie ma opcji, że nie wydadzą). Nie bardzo się z tym zgadzam, ale cóż my możemy....
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 07 mar 2019, 9:20

Maxima pisze:Możez zastosować art. 64 § 2 kpa, ale myślę, że SKO taką decyzję uchyli w przypadku odwołania. Tak było w moim przypadku. Upomniano mnie, że urząd jest po to, aby pomagać i to MY powinniśmy wystąpić do zakładu energetycznego po duplikat faktury (i nie ma opcji, że nie wydadzą). Nie bardzo się z tym zgadzam, ale cóż my możemy....
A w przypadku kiedy odpowiedź uzyskamy w miesiącu kolejnym tzn. w marcu osoba składa wniosek a odpowiedź z zakładu energetycznego uzyskuje w kwietniu dopiero. Co wtedy zrobić? Powinienem poinformować osobę, że na podstawie art.36 §2 sprawa nie może zostać załatwiona w terminie z przyczyn niezależnych od organu? Jeżeli tak to wtedy dodatek wyrównuje później? Czy może powinienem się powołać na inny art.? Czy może jeszcze coś innego?
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 07 mar 2019, 9:57

GOPS_1234 pisze: Powinienem poinformować osobę, że na podstawie art.36 §2 sprawa nie może zostać załatwiona w terminie z przyczyn niezależnych od organu?
dokładnie tak
GOPS_1234 pisze:Jeżeli tak to wtedy dodatek wyrównuje później?
tak, np. dodatek za marzec wypłacisz razem z dodatkiem za kwiecień
Maxima
VIP

Napisano: 07 mar 2019, 9:59

pismo do zakładu energetycznego wydrukuj w 3 egz. - jeden dla wnioskodawcy, aby wiedział co dzieje się w jego sprawie
Maxima
VIP

Napisano: 07 mar 2019, 15:12

Jeżeli chodzi o pismo do zakładu energetycznego...jaką podstawę prawną dacie, że chcecie czyjąś fakturę, są przecież dane osobowe, mogą odmówić...tak z ciekawości. Ostatnio miałam z tym mały problem.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 07 mar 2019, 16:06

pismo zatytułuj " wniosek o udostępnienie danych"
Jako podstawe prawną podaj art. 7 i art. 77 § 1 kpa oraz § 3 Rozporzadzenia RM w sprawie dodatków mieszkaniowych
Maxima
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x