jak znaleźliście swoją pracę? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 cze 2014, 15:38

Witam serdecznie,

mam do Was prośbę, czy możecie się podzielić informacją o tym, jak znaleźliście pracę w zawodzie pracownika służb społecznych?
Przede wszystkim: gdzie szukać takich ogłoszeń?

Jestem absolwentką pracy socjalnej i szukam pracy w zawodzie pracownika socjalnego lub pokrewnym. Od pół roku szukam już tak naprawdę intensywnie, przeglądam ogłoszenia codziennie. Z tego, co widzę w popularnych portalach w ogóle nie ma ogłoszeń na tego typu stanowiska, a na stronach ops-ów pojawiają się 1-2 razy do roku, a dokumenty aplikacyjne zbierają tylko przez 7 dni od daty ukazania się ogłoszenia, więc trudno trafić.
Będę wdzięczna za jakieś wskazówki, bo bardzo chcę pracować w zawodzie, ale nie widzę tu perspektyw. Mieszkam w Warszawie, tu sytuacja jest taka, że jak się już pojawia ogłoszenie to wymagają minimum 1-2 lata doświadczenia, którego nie ma gdzie zdobyć. Jestem już mocno zrezygnowana i sfrustrowana, dlatego pomyślałam, że może "Koledzy i Koleżanki" po fachu mi doradzą, jak starać się o pracę w tej branży :) Będę wdzięczna za informacje, pozdrawiam :)
zrezygnowana

Napisano: 10 cze 2014, 22:09

Złożyć cv w każdym interesującym cię opsie. Przypominać sie - najlepiej osobiście. Stanowisko ppracownika socj. nie wymaga procedury jak zatrudnianie urzędnika, choć ops może to sobie wprowadzić.
Czasem zdarza sie ze nowy prac. socjal na potrzebny i nie ma czasu ogłaszać....wtedy kadry zaglądają do leżących cv w sejfie:)
Choćby tylko efs lub na zastępstwo - pokazać sie z dobrej strony, wyrobic o sobie dobrą opinię i może będą szanse na cos wiecej.
U mnie takie przypadki są
migdał

Napisano: 10 cze 2014, 22:26

Co prawda znalazłam moją pracę już dość dawno, ale teraz często rekrutuję, więc może coś podpowiem. Zdaję sobie sprawę, że internet to naturalne środowisko Twojego pokolenia, jednak w ops-ach wolimy, póki co, osobisty kontakt. Ogłoszenia są rzadko, bo, po pierwsze - nie ma wymogu ogłaszać naboru na stanowisko nieurzędnicze, a po drugie, właśnie osobisty kontakt jest lepszym sposobem znajdowania kandydatów na pracowników socjalnych.
Jeśli masz sporo czasu, poumawiaj się na rozmowy do wybranych ośrodków. Najlepiej z kierownikami działów zatrudniających pracowników (nie działy kadr i nie główni dyrektorzy - oni miło porozmawiają i zapomną). Kierownik działu pracowników socjalnych jest zainteresowany przyszłymi pracownikami. Jeśli nawet powie, że nie potrzebują pracowników, zapamięta rozmowę i razie potrzeby zadzwoni. A potrzeby pojawiają się wcale nierzadko :) Kadra pomocy społecznej to w dużej części dziewczyny w wieku sprzyjającym rodzeniu dzieci, co jakiś czas trzeba kogoś zastąpić :D Tak, jak pisze ~migdał - zagląda się wtedy do sejfu i wyciąga CV, które tam leżą. Zaczyna się od tych, które się dobrze kojarzą, np. w wyniku zapamiętanej rozmowy.
POWODZENIA!
betta27

Napisano: 11 cze 2014, 9:47

Zgadzam się z bettą. Gdy ktoś przysyła mailem swoją aplikację, nierzadko wcale jej nie czytam. Nie ma to jak osobista rozmowa. Nawet gdy odwiedzasz OPS w celu złożenia swojej aplikacji (bez wcześniejszego umówienia się na rozmowę), proszę Cię, nie świeć golizną, bo to nie wpływa korzystnie na wizerunek ewentualnego przyszłego pracownika ;)
Pozdrawiam i życzę sukcesu w poszukiwaniu pracy.
Esia

Napisano: 11 cze 2014, 14:21

Nie róbcie jej w balona. Znajomości trzeba mieć. To najważniejsze. Wtedy zawsze znajdzie sie etat.
Teraz będą zastępstwa. Będą one jednak krótkie i raczej nie skończą sie zatrudnieniem ciebie (chyba że ktoś zginie na wczasach:P).

Moje koleżanki które teraz także szukają roboty na stanowisku socjalnego bądź asystenta mają problemy. Mówią im w kadrach by nie zostawiali aplikacji "do przodu" bo robi sie graciarnia. Mają po prostu czekać na ogłoszenia w BIP-ach. Jeden termin składania papierów. Kto sie spodoba jest zapraszany na rozmowę. Pytają wtedy o doświadczenie, słabe i mocne strony, podejście do dzieci i reagowanie na nagłe zdarzenia takie jak przemoc.
Rozwoź dokumenty osobiście, co kilka tygodni się przypominaj ale nie czekaj na odzew w domu. Przyjmij inną robotę.
Adam29

Napisano: 11 cze 2014, 20:38

Jak kadry nie chcą przyjąć dokumentów to wyslac pocztą
fhjjhhh

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x