Co w przypadku gdy ktoś składa wam wniosek na rodzinne np w kwietniu i ma w kwietniu uzysk, dochód powinien później dostarczyć za maj. Jak zobowiązujecie taką osobę do dostarczenia dokumentu o kwocie uzyskanego dochodu?
na początek słownie przy składaniu wniosku,zapisujemy sobie takich ludzi w kalendarzu (i tak wpisujemy sobie tez ludzi których mamy ściągnąć z sepi), jak przychodzi czas czekamy czy doniesie, w okolicach 12go dzwonimy po ludziach, wypłaty mamy ok. 20 wiec jak nie doniesie to usuwamy z listy wypłat i wysyłamy wezwanie o doniesienie z informacją o skutkach czyli wstrzymaniu wypłat (gmina wiejska ok. 8500 mieszkańców)
Mamy takie przygotowane druki "zobowiązania" i osoba pisze że do danego dnia przyniesie dany dokument, wpinamy w teczkę, odkładamy do osobnej szafki i czekamy a jak nie przyniosą na czas to dzwonimy. Mamy dzięki temu jakąś podstawę żeby wstrzymać świadczenia w razie jak by przekraczał dochód więc nie musimy robić zwrotów.
dajemy druk zaświadczenia o dochodzie i wpisujemy tam miesiąc za jaki ma przynieść dochód , wisi w kalendarzu, kiedy zbliża się wypłata świadczeń a nie dostarczy to dzwonimy
a to MY mamy jeszcze ich wszystkich pilnować????? trudno będą zwracać, nie długo to będziemy wnioski za nich jeszcze wypełniać!!! (bo już większość dokumentów mamy sobie sami pobierać)
my ich nie pilnujemy, są poinformowani co mają przynieść - pod to mamy oświadczenia zrobione dla siebie - żeby nie było, że "nie wiedziałem". Poza tym w pouczeniu decyzji jest wszystko co trzeba zgłaszać. Potem teczkę wkładamy do szafy i tyle. Nie mamy czasu na bawienie się w pilnowanie. Trudno, najwyżej będzie zwrot. To jest obowiązek strony, a nie nasz, żeby zgłaszać wszystkie zmiany.
ale niedlugo juz bedziemy musieli pilnowac (pomijam fakt,ze jak pilnujemy to mamy potem mniej roboty z nienaleznymi), jak wejda uslugi grupowe to nie dosc,ze bedziemy musieli pilnowac to jeszcze z tego pilnowania sprawozdania robic:)
ja sobie spisuje ludzi, którzy mają przynieść uzysk w danym miesiącu i na początku tego miesiąca wysyłam wezwania do dostarczenia dokumentu. I spokój nie bawie sie w telefony bo nie każdy odbiera. Zgłosił uzysk więc niech donosi zaswiadczenie. Nie doniesie ma blokade