zawieszone postępowanie, co dalej z decyzją przynającą śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 kwie 2018, 10:09

Petentka złożyła wniosek o śp w lipcu 2017 r. nie rezygnując z zdo, napisała natomiast, ze jesli otrzyma śp to zrezygnuje z zdo. Była odmowa i odwołanie. Po decyzji Sądu uchylającej naszą i SKO odmowę, złożyła rezygnację z zdo i uchyliliśmy decyzję od stycznia, od której znowu się odwołała bo nie zgadzała się datą uchylenia (chciała uchylenia od lipca 2017r.) Zawiesiliśmy więc postępowanie w sprawie śp. SKO utrzymało w mocy naszą uchylającą decyzję. Teraz najważniejsze: kiedy należy podjąć postępowanie w sprawie śp(czekać 30 dni i wziąć potwierdzenie z SKO ze decyzja jest prawomocna czy od razu po otrzymaniu decyzji SKO podjąć postępowanie). I druga kwestia: czy przynać śp od lipca 2017r.(i zrobić nienależnie pobrane zdo) czy od stycznia 2018 r.
sylwiaaaa
Stażysta
Od: 24 paź 2017, 14:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 19 kwie 2018, 13:32

odpowie ktoś?
sylwiaaaa
Stażysta
Od: 24 paź 2017, 14:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 19 kwie 2018, 19:41

Pani Inspektor ja nie jestem pracownikiem OPSu, ale bazując na własnym doświadczeniu i informacjach ogólnie dostępnych w necie, staram się pomagać innym opiekunom dorosłych osób niepełnosprawnych (podpowiadam lub piszę im odwołania, a nawet skargi do sądów) mogę powiedzieć, że przez moje ręce i oczy przewinęło się kilkadziesiąt decyzji i postanowień organów I i II instancji oraz wyroków sądów (WSA oraz NSA) i czytałem i widziałem wiele różnych rozwiązań takich sytuacji, jak Pani opisuje, jednakże nie spotkałem się z sytuacja, aby po korzystnym jak mniemam wyroku sądu po ponownym rozpatrzeniu sprawy przez Wasz organ zgodnie ze wskazaniami sądu sprawa miałaby ponownie trafić do organu odwoławczego lub sądu tylko dlatego, że "organ" nie potrafi odczytać i zrozumieć tego co odczytał i nie potrafi postąpić zgodnie z oceną i wskazaniami sądu wydając decyzję zgodną z aktualnie obowiązującymi przepisami.
art. 24 ustawy o świadczeniach wskazuje od kiedy należy przyznać świadczenie pielęgnacyjne, natomiast nawet jeśli opiekun nie wskazałby konkretnej daty - w tym przypadku lipiec 2017) to uchylając zasiłek np. od dzisiaj umożliwia Pani sobie przystąpienie do rozpatrywania wniosku z lipca 2017 o prawo do świadczenia pielęgnacyjnego zgodnie z uzasadnieniem wyroku i w nowych okolicznościach, gdyż opiekun nie ma już prawa do zasiłku i nie istnieją już żadne z negatywnych przesłanek, wcześniej wykazanych przez Panią w decyzji tej z lipca 2017 oraz wykazanych przez SKO w decyzji utrzymującej w mocy Pani decyzję.
Uchylenie zasiłku jedynie otwiera Pani drogę do bezkolizyjnego rozpatrzenia drugiej sprawy z wniosku o świadczenie, natomiast nie upoważnia (to uchylenie) do wydania decyzji o prawie do świadczenia pielęgnacyjnego od dnia po uchyleniu zasiłku,
bo i dlaczego ?
który przepis o tym stanowi, że świadczenie przysługuje dopiero od dnia po uchyleniu zasiłku - chętnie się dowiem ?

art. 24 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych stanowi
Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14, art. 15, art. 15a, art. 15b, art.
16, art. 17 i art. 17c.
Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca,
w którym wpłynął wniosek
z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca
okresu zasiłkowego.

Jak wspomniałem z doświadczenia, jeśli tak mogę powiedzieć, wiem, że OPSy w Polsce różnie postępują w identycznych sytuacjach, jak ta którą Pani opisała.
np. wydają sami decyzję uchylając zasiłek z datą wsteczną (albo nie wskazują konkretnej daty) i później przyznają prawo do świadczenia od miesiąca złożenia wniosku, wypłacając za okres tzw. nakładki zasiłku i świadczenia, różnicę między kwotą obu świadczeń.
Robią tak, gdyż opiekuni wraz z wnioskiem składali albo wniosek o uchylenie zasiłku na mocy art. 155 kpa, a organ to za przeproszeniem olał i nie uchylił im zasiłku lub nawet niektórzy nie wszczynają postępowania bo uważają, że tak właśnie działają w słusznym interesie strony, a sąd lub Kolegium wykazało organowi, że złamał przepisy, więc drugi raz tych przepisów złamać nie może. - a może jednak może, jak wynika z Pani opisu ?
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2018, 19:46 przez Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 19 kwie 2018, 19:42

ciąg dalszy poprzedniego komentarza
inni uchylają zasiłek dajmy na to od dzisiaj, przyznają osobie świadczenie, ale nie robią tej osobie na przekór i np. nie zawieszają jej wypłacania świadczenia, gdyż ta osoba będzie odwoływała się od tej w sumie korzystnej decyzji (organ przyznał świadczenie) ale w zakresie daty przyznania świadczenia tj. opiekun wnioskował o świadczenie od lipca, a organ przyznał świadczenie od dzisiaj, więc opiekun wniósł odwołanie, aby uzyskać należne świadczenie za okres wstecz tzn. od daty złożenia wniosku w lipcu 2017 do dnia dzisiejszego.
Czyli opiekun pobiera świadczenie na przyszłość, ale ma sprawę uruchomioną o to samo świadczenie, ale za okres wstecz.
Są przypadki, że w podobnych sytuacjach do tej opisanej organy niestety dla opiekuna zawieszały sprawę rozpatrzenia wniosku o świadczenie do czasu zakończenia sprawy w związku z wniesionym odwołaniem w części dotyczącej złej daty przyznania świadczenia

Proszę podać sygnaturę sprawy sądowej to każdy zainteresowany będzie mógł zerknąć co i jak sąd napisał w uzasadnieniu i dlaczego Pani ma obiekcje co i jak zrobić po tym wyroku z daną sprawą.

Z reguły w wyrokach sądy piszą, że organ będzie mógł przystąpić do rozpatrzenia wniosku po uchyleniu zasiłku, ale za zgodą strony, więc jeśli strona wyraziła zgodę na uchylenie zasiłku od lipca 2017, a Pani uchyliła ten zasiłek niezgodnie z wolą strony to myślę, że może mieć Pani z tego tytułu nawet problem.
Dobry adwokat sobie z tym poradzi i myślę, że może stać Pani na straconej pozycji.

Jestem bardzo ciekawy, kto i jak z zasiedziałych forumowiczów zechce Pani odpowiedzieć.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem