Napisano: 19 kwie 2018, 19:41
Pani Inspektor ja nie jestem pracownikiem OPSu, ale bazując na własnym doświadczeniu i informacjach ogólnie dostępnych w necie, staram się pomagać innym opiekunom dorosłych osób niepełnosprawnych (podpowiadam lub piszę im odwołania, a nawet skargi do sądów) mogę powiedzieć, że przez moje ręce i oczy przewinęło się kilkadziesiąt decyzji i postanowień organów I i II instancji oraz wyroków sądów (WSA oraz NSA) i czytałem i widziałem wiele różnych rozwiązań takich sytuacji, jak Pani opisuje, jednakże nie spotkałem się z sytuacja, aby po korzystnym jak mniemam wyroku sądu po ponownym rozpatrzeniu sprawy przez Wasz organ zgodnie ze wskazaniami sądu sprawa miałaby ponownie trafić do organu odwoławczego lub sądu tylko dlatego, że "organ" nie potrafi odczytać i zrozumieć tego co odczytał i nie potrafi postąpić zgodnie z oceną i wskazaniami sądu wydając decyzję zgodną z aktualnie obowiązującymi przepisami.
art. 24 ustawy o świadczeniach wskazuje od kiedy należy przyznać świadczenie pielęgnacyjne, natomiast nawet jeśli opiekun nie wskazałby konkretnej daty - w tym przypadku lipiec 2017) to uchylając zasiłek np. od dzisiaj umożliwia Pani sobie przystąpienie do rozpatrywania wniosku z lipca 2017 o prawo do świadczenia pielęgnacyjnego zgodnie z uzasadnieniem wyroku i w nowych okolicznościach, gdyż opiekun nie ma już prawa do zasiłku i nie istnieją już żadne z negatywnych przesłanek, wcześniej wykazanych przez Panią w decyzji tej z lipca 2017 oraz wykazanych przez SKO w decyzji utrzymującej w mocy Pani decyzję.
Uchylenie zasiłku jedynie otwiera Pani drogę do bezkolizyjnego rozpatrzenia drugiej sprawy z wniosku o świadczenie, natomiast nie upoważnia (to uchylenie) do wydania decyzji o prawie do świadczenia pielęgnacyjnego od dnia po uchyleniu zasiłku,
bo i dlaczego ?
który przepis o tym stanowi, że świadczenie przysługuje dopiero od dnia po uchyleniu zasiłku - chętnie się dowiem ?
art. 24 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych stanowi
Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9, art. 14, art. 15, art. 15a, art. 15b, art.
16, art. 17 i art. 17c.
Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca,
w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca
okresu zasiłkowego.
Jak wspomniałem z doświadczenia, jeśli tak mogę powiedzieć, wiem, że OPSy w Polsce różnie postępują w identycznych sytuacjach, jak ta którą Pani opisała.
np. wydają sami decyzję uchylając zasiłek z datą wsteczną (albo nie wskazują konkretnej daty) i później przyznają prawo do świadczenia od miesiąca złożenia wniosku, wypłacając za okres tzw. nakładki zasiłku i świadczenia, różnicę między kwotą obu świadczeń.
Robią tak, gdyż opiekuni wraz z wnioskiem składali albo wniosek o uchylenie zasiłku na mocy art. 155 kpa, a organ to za przeproszeniem olał i nie uchylił im zasiłku lub nawet niektórzy nie wszczynają postępowania bo uważają, że tak właśnie działają w słusznym interesie strony, a sąd lub Kolegium wykazało organowi, że złamał przepisy, więc drugi raz tych przepisów złamać nie może. - a może jednak może, jak wynika z Pani opisu ?
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2018, 19:46 przez
Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------
Krzysztof