Jak zrobić najlepiej ???? Do mądrych głów

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
gosia88
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Jak zrobić najlepiej ???? Do mądrych głów

Post autor: gosia88 »

Dłużnik zwrócił się do nas (organ wierzyciela) o umorzenie zobowiązania alimentacyjnego wobec córki (ma zadłużenie i z tyty zaliczki i FA). Napisaliśy zeby się okreslił jakie mają to być zobowiązania. W międzyczasie wystapilismy do osrodka pomocy społecznej ze wzgledu na ma zam dłużnika o wywaid srodowiskowy (w celu ustalenia wiadomo czego). W tym wywiadzie dłużnik wniosł oswiadczenie ze nadal oczekuje umorzenia całosci zobowiazan wobec tego dziecka (zaliczka i fundusz).

Ja rozpatruje i wydaje decyzje jedynie na podstawie art. 30 ust. 2 bo tylko na podst tego ust. moge przychylic sie badz nie do prosby o umorzenie ale jedynie funduszu. Zaliczki ruszyc nie moge na podstawie sytuacji dluznika a na podst. ust.1 nawet nie moge ruszyc nic.

Pytanie: Czy przekazuje wg własciwosci do organu dłuznika jego podanie zeby rozpatrzył podanie w swietele art. 30 ust 1 ustawy o pomocy??
gosia88
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Jak zrobić najlepiej ???? Do mądrych głów

Post autor: gosia88 »

Niech ktoś się wypowie, bo mam dylemat, Plisss :)
kimi

Post autor: kimi »

ja bym w decyzji pouczyła go o zasadach i możliwościach umorzenia zaliczki, niech wie gdzie się zgłosić.
mala_mi999
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mala_mi999 »

Polecam wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi z dnia 5 lutego 2013 r. II SA/Łd 1147/12, wynika z niego, że umorzenie zaliczki powinno odbywać się w oparciu o art. 30 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, jak bardziej poszukasz, to znajdziesz podobne orzeczenia
I z chaosu wyłonił się głos: „Śmiejcie się i bądźcie radośni, bo zawsze może być gorzej.”
Więc śmialiśmy się i byliśmy radośni i było GORZEJ …........
ODPOWIEDZ