jaka decyzja po wznowieniu postępowania - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 29 wrz 2023, 9:05

Na podstawie art. 145 § 1 pkt 5 kpa wznowiłam postępowanie bo strona nie zgłosiła uzyskania dochodu. Pani doniosła mi zaświadczenie i dochód kwalifikuje rodzinę do pobierania świadczeń od początku okresu zasiłkowego. Jaką powinnam teraz wydać decyzję: o umorzeniu postępowania? odmawiającą uchylenia decyzji? Pierwszy raz mam taki przypadek
OPS-Aga
Praktykant
Od: 30 cze 2014, 13:13
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2023, 9:18

co jest niejasne?
Art. 151 [Ponowne rozpoznanie]
§ 1. Organ administracji publicznej, o którym mowa w art. 150, po przeprowadzeniu postępowania określonego w art. 149 § 2 wydaje decyzję, w której:
1)odmawia uchylenia decyzji dotychczasowej, gdy stwierdzi brak podstaw do jej uchylenia na podstawie art. 145 § 1, art. 145a, art. 145aa lub art. 145b, albo
2)uchyla decyzję dotychczasową, gdy stwierdzi istnienie podstaw do jej uchylenia na podstawie art. 145 § 1, art. 145a, art. 145aa lub art. 145b, i wydaje nową decyzję rozstrzygającą o istocie sprawy.
§ 2. W przypadku gdy w wyniku wznowienia postępowania nie można uchylić decyzji na skutek okoliczności, o których mowa w art. 146, organ administracji publicznej ograniczy się do stwierdzenia wydania zaskarżonej decyzji z naruszeniem prawa oraz wskazania okoliczności, z powodu których nie uchylił tej decyzji.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x