Ja również miałem "przyznane sądownie" I OSK 817/21 i co ciekawe ani jedna odmowa nie była na podstawie art 17 ust. 1b a mimo to znowu muszę się sądzić...agnieszkaagniesia pisze: ↑29 wrz 2023, 7:39Pan miał przyznane sądownie. Po konsultacji muszę zrobić ponownie odmowę ze względu na art 17 ust. 1b
Aby móc mieć tak napisane, to najpierw musiałbym mieć przedłużenie covidowe, co organ powinien zrobić z urzędu. Orzeczenie z ZUSu oryginalnie było ważne do 31.10.2022. W październiku 2022 złożono wniosek o kolejną komisję (art. 15 zc ustawy covidowej). W listopadzie 2022 organ "po prostu" nie wypłacił świadczenia, tak jakby mnie tam nigdy nie było. Dlatego zaraz po komisji w ZUS (która orzekła niezdolność do samodzielnej egzystencji "nadal") złożyłem kolejny wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. Otrzymałem decyzję odmowną praktycznie kopiuj-wklej jak tą, którą wspomnianym wyżej wyrokiem uchylił NSA. Poza nowy orzeczeniem, które mówi to samo co stare nic się nie zmieniło.POCAHONTAS pisze: ↑29 wrz 2023, 14:25a nie miałeś napisane, ze do wydania nowego ostatecznego orzeczenia ?
Nie rozumiem co masz uchylać czy odmawiać. A te np 5 lat temu jak się orzeczenie kończyło i decyzja kończyła to ją jeszcze ruszałeś? no raczej nie, czekało się na aż osoba przyjdzie z nowym wnioskiem. Nic się w tej kwestii nie zmieniło, ustawy covidowe przedłużały orzeczenia wiec się decyzje dostosowywało do nowych dat orzeczeń. Jak stare orzeczenie ci sie skończylo zgodie z ustawą 28 wrzsnia, to śp jest do końca mca i decyzja sama sie skończyła, nie ruszasz jej.agnieszkaagniesia pisze: ↑28 wrz 2023, 9:42Pan miał przyznane prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na matkę decyzją sądu. Orzeczenie ważne było do grudnia 2020 r, było przedłużane covidowo i potem zgodnie z terminami do 31.12.2023 r. Teraz przynosi nowe orzeczenie matki wydane na stałe, orzeczenie uprawomocniło się 28 września. Od kiedy uchylić świadczenie? Od 28 zgodnie z tym zapisem przy przedłużeniach że zachowuje ważność nie dłużej niż do dnia wydania nowego ostatecznego orzeczenia czy z godnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych art. 24 ust 3 i 4 do końca miesiąca tak jak przyznaje się świadczenia gdy orzeczenie jest na czas określony?