Witam Mam trudną sytuację z osobą pobierającą u nas ZDO,decyzja o przyznaniu zasiłku została wydana bezterminowo ze względu na orzeczenie.pewnego dnia osoba ta przyszła poinformować o zmianie miejsca zamieszkania(przeprowadzka do innego miasta)oczywiście wraz z osobą nad którą pełni opiekę .i teraz mam problem jaką decyzję wydać?uchylającą?jeżeli takową wydam Pani ta utraci prawo do ZDO na starych zasadach a na SZO przekracza nieznacznie dochód więc go nie otrzyma w nowym miejscu zamieszkania.Osoba nad którą pełni opiekę jest tak schorowana od wielu lat że opiekun nie może podjąć pracy zarobkowej .nie chcę kobiecie robić pod górę.Czy mam nie uchylać i tylko przekazać dokumentacje wraz z decyzją przyznającą do dalszej realizacji innemu organowi?jakimi artykułami się wtedy podeprzeć?ustawa jasno tego nie precyzuje.i czy ta kobieta ma napisać tylko oświadczenie o zmianie miejsca zamieszkania z prośbą o przekazanie tych dokumentów?nie wiem co robić żeby nie namieszać i sobie i jej.proszę o jakąś podpowiedż jak z tej sytuacji wybrnąć
Są tez wyroki, że należy przekazać bez uchylania sprawę do innego Ośrodka. Tutaj mam wątpliwości - czy inny wójt/burmistrz może realizować decyzję innego wójt/burmistrza.
Nie stoi jednak nic na przeszkodzie by po uchyleniu ZDO u ciebie inny Ośrodek je przezynał
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ja swoją decyzję uchyliłam a oryginał wniosku wraz z kompletem dokumentów przesłałam do obecnego miejsca zamieszkania świadczeniobiorcy. Dołączyłam informację za jaki okres opłacać składki. W piśmie przewodnim poprosiłam o kontynuacje wypłat świadczenia i poszłooo.
Tamta gmina przyznała na podstawie mojego wniosku ZDO swoją decyzją i płacą kobicie dalej
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
Tak pewnie masz rację Elmer,ale decyzja musiałaby być tak skonstruowana aby jednoznacznie z niej wynikało,że osoba nie rezygnuje ze świadczenia a tylko zmienia miejsca zamieszkania a opieka nadal jest kontynuowana.W takim wypadku ta osoba nie może złożyć wniosku o uchylenie dobrowolne decyzji ?bo mi się wydaje że sama wtedy strzela sobie w stopę.przy takim wniosku musiałabym w uzasadnieniu napisać uchylenie na prośbę wnioskodawcy? Dlatego mam dylemat jak to inaczej chwycić.
Do użytkownika Sipera. A co wpisałaś w uzasadnieniu decyzji? I czy tej osobie kazałaś pisać wniosek o uchylenie czy tylko.oświadczenie.o.zmianie miejsca zamieszkania z prośbą o przekazanie dokumentacji w celu kontynuacji świadczenia?
osoba napisała mi oświadczenie o zmianie miejsca zamieszkania z prośbą o uchylenie decyzji i przesłanie akt sprawy do gminy właściwej ze względu na obecny adres zamieszkania. Uzasadnienie krótkie :
"Decyzją Nr ..... Pani .... zam. .... przyznano prawo do zasiłku dla opiekuna z tytułu opieki nad matką .... ur. .....r. na okres od 15 maja 2014r. do odwołania w wysokości 520 zł. miesięcznie.
W dniu .....r. Pani .... zgłosiła się do tutejszego Ośrodka i poinformowała o zmianie miejsca zamieszkania. Złożyła również pisemną prośbę o uchylenie decyzji przyznającej prawo do zasiłku dla opiekuna i przesłanie kompletu dokumentów do organu właściwego miasta ......
W myśl art. 20 ust. 2 ustawy postępowanie w sprawach świadczeń rodzinnych prowadzi organ właściwy, co w rozumieniu art. 3 pkt. 11 cytowanej ustawy oznacza " wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie rodzinne lub otrzymującej świadczenie rodzinne."
Na podstawie art. 155 kpa decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony;
Przychylając się do wniosku strony, z dniem ...r. uchylam w całości decyzję własną z dnia ....r. nr ....
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań