Kobieta miała zas. macierzyński z ZUS. Twierdzi że go przerwała aby móc ukończyć szkołę i jednocześnie odbywać praktyki zawodowe. U nas w MOPS-ie złożyła wniosek o św. rodzicielskie. Mam wątpliwości, bo jeśli ma praktyki to są chyba odprowadzane składki, a jeśli są składki to chyba ZUS powinien płacić, ale ona w ZUS-ie zrezygnowała. Jak z nią postąpić. Czy pisać do ZUS-u czy mogę jej przyznać. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
my przyjelismy w ubieglym roku do pracy dziewczyne, ktora byla na zasilku macierzynskim w zus, po podpisaniu umowy o prace pojechala do ZUS zeby to zglosic - a tam sie dowiedziala, ze to nie ma znaczenia ,ze podjela prace i ze zasilek macierzynski nadal jej przysluguje...ma go do dzis (dziecko jeszcze nie skonczylo 52 tygodni) i pracuje u nas...wiec polecam sprawdzanie w zus jesli ktos twierdzi,ze zrezygnowal z zasilku macierzynskiego bo podjal prace ....