jaka podst.prawna do zmiany dec. za odpłatnosc rodz. biologi

ODPOWIEDZ
zuzanka

jaka podst.prawna do zmiany dec. za odpłatnosc rodz. biologi

Post autor: zuzanka »

mam ogromną prośbę
mam wydaną decyzję ustalająca odpłatność rodzica biologicznego za pobyt dziecka w pieczy zastępczej
obecnie sytuacja rodzica uległa zmiianie- i powinien płacić więcej za pobyt dziecka w pieczy

na jakiej podstawie prawnej mam zmienić tą decyzję - szykam podstawy w ustawie o pieczy i nie widzę :(((( a może coś z kpa - ale też na to nie mam pomysłu

jak zmieniacie w takich przypadkach decyzje?
saddd

Re: jaka podst.prawna do zmiany dec. za odpłatnosc rodz. bio

Post autor: saddd »

Na podstawie art. 104 oraz art. 163 kpa oraz art. 193 ust. 1 pkt. 2, ust. 2 i ust. 6, art. 194 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 roku o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
Tomasz

Post autor: Tomasz »

Niestety nie zgadzam się tezą że można bez zgody strony zmienić decyzję u rodziców naturalnych, powinnismy miec delegacje jak u rodzin zastępczych - art. 88 ust. 5 a jej nie mamy więc tylko za zgodą strony można zmienić
mikII

Post autor: mikII »

na jakie artykuły przyznałaś na te zmieniasz, a może masz coś w uchwale zapisane? a co w przypadku gdy rodzic biologiczny zmarł? Uchyla się decyzję czy wygasza?
jops

Post autor: jops »

Jestem po dwóch szkoleniach - oba z prawnikami i każdy z nich mówi, że to ewenement na skalę światową ale zgodnie z ustawą o wspieraniu i kpa nie ma podstaw prawnych do zmiany decyzji z urzędu - można to robić wyłącznie po wniosku strony .....
ODPOWIEDZ