niezrealizowane wnioski PFRON
niezrealizowane wnioski PFRON
Zwracam się z prośbą do osób realizujących zadania powiatu ze środków PFRON: czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją, że niezrealizowane wnioski w danym roku przechodzą na rok przyszły. jeśli nie, to czym się kierujecie, jaka podstawa, czy to należy do decyzji ośrodka.
Re: niezrealizowane wnioski PFRON
Do tej pory przechodziły na kolejny rok wnioski na środki pomocnicze i przedmioty ortopedyczne. Ale w 2013 roku skończyła się kasa już w lipcu i teraz jak poprzekładaliśmy wnioski z 2013 roku, to na początku marca skończyła się pula na 2014 rok!
Wiem, że są różne opinie na temat przekładania wniosków. Różnie jest to kontrolowane przez PFRON. U nas nie było problemu, ale nawet na tym forum ktos pisał, że był dym.
O podstawie nic Ci nie napiszę, bo nie znam. U nas tak to funkcjonuje od zawsze. Ale może źle robimy, więc nie sugeruj się jedynie moją odpowiedzią.
Wiem, że są różne opinie na temat przekładania wniosków. Różnie jest to kontrolowane przez PFRON. U nas nie było problemu, ale nawet na tym forum ktos pisał, że był dym.
O podstawie nic Ci nie napiszę, bo nie znam. U nas tak to funkcjonuje od zawsze. Ale może źle robimy, więc nie sugeruj się jedynie moją odpowiedzią.
Zgodnie z ustawą mamy 30 dni na rozpatrzenie wniosku. Raz rozpatrzonego wniosku nie można rozpatrywać ponownie. My dzwonimy w nowym roku do wnioskodawców, ze istnieje mozliwość ponownego ubiegania się o dofinansowanie. Kto chce składa nowy wniosek.
Dzięki a może jeszcze ktoś zechce wypowiedzieć się. My dążymy właśnie do tego że by nie przechodziły na następny rok.
według kpa powinna byc odmowa. a pouczeniem informacja, że można się ubiegać w kolejnym terminie... tych co realizują PFRON kpa nie obowiązuje?!
U nas podczas kontroli PFRON zasugerował, żeby wnioski nie przechodziły na rok następny. W barierach i sprzęcie jak ktoś chce się ubiegać o dofinansowanie to musi w nowym roku składać nowy wniosek z kompletem dokumentów. W środkach pomocniczych odsyłamy niezrealizowane faktury z informacją pisemną, że nie przyznano dofinansowania z powodu wyczerpania budżetu, a o dofinansowanie można ubiegać się w nowym roku składając wniosek z kompletem dokumentów. Przepisy nie określają daty ważności faktur (co potwierdzają wyjasnienia jakie raz otrzymaliśmy z MPiPS), dlatego dopuszczamy możliwość refunacji faktur np. z 2013 r. w 2014. A dodam jeszcze, że my już od dobrych kilku lat nie dajemy pełnych dofinansowań z PFRON, na każdym zadaniu mamy wprowadzone ograniczenia procentowe lub kwotowe. Dzięki temu więcej osób niepełnosprawnych korzysta ze środków PFRON.
My rozpatrujemy negatywnie w terminie 30 dni. Mamy pismo z Biura Pełnomocnika Rządu ds.Osób Niepełnosprawnych ze nie należy tworzyć sztucznych kolejek wniosków w PCPR i wnioski należy rozpatrywać pozytywnie lub negatywnie w zależności od posiadanych środków
Do pcpr_ewa czy mogłabyś przysłać mi faksem tę interpretację, bardzo proszę, Nr faksu 32 12 643 39 41. Z góry dziękuję.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Oprócz niezrealizowane wnioski PFRON - Stare tematy przeczytaj również:
Informacja o sposobie rozpatrzenia wniosku ze środków PFRON
400,1975
dofinansowanie - kombinezon TheraTogs
usamodzielnienie
Przedmioty ortopedyczne DOCHÓD
waloryzacja 2014 - pomocy!!!
Moduł I - proteza
Elbląg 12 maja 2014r - Nowelizacja ustawy o informatyzacji
Dodatek Moduł II
decyzja dla Rz na starych zasadach, a przekształ. rodziny
kontrole Pcprów
odpłatnosć
Firma OrtcRE
jaka podst.prawna do zmiany dec. za odpłatnosc rodz. biologi
AS-jeszcze raz (please) centrum badań i analiz...
usamodzielnienie