niezrealizowane wnioski PFRON

basia31

niezrealizowane wnioski PFRON

Post autor: basia31 »

Zwracam się z prośbą do osób realizujących zadania powiatu ze środków PFRON: czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją, że niezrealizowane wnioski w danym roku przechodzą na rok przyszły. jeśli nie, to czym się kierujecie, jaka podstawa, czy to należy do decyzji ośrodka.
pcpr-A

Re: niezrealizowane wnioski PFRON

Post autor: pcpr-A »

Do tej pory przechodziły na kolejny rok wnioski na środki pomocnicze i przedmioty ortopedyczne. Ale w 2013 roku skończyła się kasa już w lipcu i teraz jak poprzekładaliśmy wnioski z 2013 roku, to na początku marca skończyła się pula na 2014 rok!
Wiem, że są różne opinie na temat przekładania wniosków. Różnie jest to kontrolowane przez PFRON. U nas nie było problemu, ale nawet na tym forum ktos pisał, że był dym.
O podstawie nic Ci nie napiszę, bo nie znam. U nas tak to funkcjonuje od zawsze. Ale może źle robimy, więc nie sugeruj się jedynie moją odpowiedzią.
MON WE

Post autor: MON WE »

Zgodnie z ustawą mamy 30 dni na rozpatrzenie wniosku. Raz rozpatrzonego wniosku nie można rozpatrywać ponownie. My dzwonimy w nowym roku do wnioskodawców, ze istnieje mozliwość ponownego ubiegania się o dofinansowanie. Kto chce składa nowy wniosek.
basia31

Dzięki a może jeszcze ktoś zechce wypowiedzieć się. My dążymy właśnie do tego że by nie przechodziły na następny rok.
Ita

Post autor: Ita »

według kpa powinna byc odmowa. a pouczeniem informacja, że można się ubiegać w kolejnym terminie... tych co realizują PFRON kpa nie obowiązuje?!
goschka

Post autor: goschka »

U nas podczas kontroli PFRON zasugerował, żeby wnioski nie przechodziły na rok następny. W barierach i sprzęcie jak ktoś chce się ubiegać o dofinansowanie to musi w nowym roku składać nowy wniosek z kompletem dokumentów. W środkach pomocniczych odsyłamy niezrealizowane faktury z informacją pisemną, że nie przyznano dofinansowania z powodu wyczerpania budżetu, a o dofinansowanie można ubiegać się w nowym roku składając wniosek z kompletem dokumentów. Przepisy nie określają daty ważności faktur (co potwierdzają wyjasnienia jakie raz otrzymaliśmy z MPiPS), dlatego dopuszczamy możliwość refunacji faktur np. z 2013 r. w 2014. A dodam jeszcze, że my już od dobrych kilku lat nie dajemy pełnych dofinansowań z PFRON, na każdym zadaniu mamy wprowadzone ograniczenia procentowe lub kwotowe. Dzięki temu więcej osób niepełnosprawnych korzysta ze środków PFRON.
pcpr_ewa

Post autor: pcpr_ewa »

My rozpatrujemy negatywnie w terminie 30 dni. Mamy pismo z Biura Pełnomocnika Rządu ds.Osób Niepełnosprawnych ze nie należy tworzyć sztucznych kolejek wniosków w PCPR i wnioski należy rozpatrywać pozytywnie lub negatywnie w zależności od posiadanych środków
basia31

Do pcpr_ewa czy mogłabyś przysłać mi faksem tę interpretację, bardzo proszę, Nr faksu 32 12 643 39 41. Z góry dziękuję.
ŁG1

Post autor: ŁG1 »

Ja też proszę o fax 32 22 44 390; 32 22 44 498
spec70
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: spec70 »

Ja też proszę o fax 56 6772446
spec70