Jaka podstawa prawna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 26 mar 2015, 11:05

Mam osobę-rolnik, która składając wniosek o ZDO oświadczyła, ze zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego. Do akt dołaczono zaświadczenia z kRUS, ze podlega ubezp. społ i zdr. z mocy ustawy.
Decyzja pozytywna, bo zgodnie z oświadczeniem zaprzestał prowadzenia gospodarstwa.
Do ubezpieczenia nie zgłoszony, bo był w KRUS.
Wszyscy nasi rolnicy szli z decyzjami do KRUS i ten ich wyrejestrowywał i wracali do nas po ubezpieczenie. Ale ten Pan nie. Pewnie chciał przechytrzyć KRUS. Jestem przekonana, ze kiedys to wyjdzie i za dwa, tzry lata KRUS go wykreśli i będzie trzeba wstecznie Pana ubezpieczyć w ZUS.
Czy jest jakaś podstawa prawna, aby prawie powiadomić KRUS, ze on złożył takie oświadczenie?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2015, 11:14

ja mysle, ze w koncu raczej unormuja to, zeby rolnik mogl ze swoim ubezpieczeniem pozostac w KRUS...no chyba, ze chca zeby rolnicy jednak nie starali sie o SP;-)
moj KRUS nie wywalil ani jednego rolnika (fakt - nie mam ich duzo, bo oswiadczen o zaprzestaniu nie zlozyli ci co nie zaprzestali:))
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2015, 11:43

Ja też nie mam podstaw do tego by mu nie wierzyć, skoro oświadczył, że zaprzestał. i na podstawie oświadczenia ma przyznane.
Chcę mieć tylko czystą sprawę z ubezpieczeniem.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x