może ktoś z większego ośrodka mógłby pomóc i opisać jak postepować w sytuacji gdy zgłoszą się do nas uchodźcy. czy zarządzanie kryzysowe też w to ma być włączone?
Ja również dołączam się do prośby o osobne tematy dla OPS i PCPR - na pewno sporo nam to ułatwi. Jeśli ktoś coś będzie wiedział lub miał informację o pojawiających się przepisach w zakresie udzielania pomocy - piszczcie. Bądźmy w tym razem.
czy zgoda na pobyt ze względów humanitarnych wymaga jakiegoś konkretnego dokumentu, czy każdego Ukraińca z automatu traktujemy jako takiego, który taką zgodę ze względu na wojnę posiada?
Czy ktoś brał udział w wideokonferencji z ministrem Szwedem? Czego można było dowiedzieć się od ministra? Jak na razie to tych informacji dla ops-ów na stronach ministerstwa i wojewody jest jak na lekarstwo. Nie wszyscy mieli szansę wziąć udział w tej wideokonferencji więc szkoda, że nie została ona nagrana i udostępniona do odtworzenia.
Ja brałam udział (małopolska). Żadnych informacji jak działać nie było. To było raczej spotkanie w kierunku pozyskania od nas sugestii, na co zwrócić uwagę przy tworzeniu specustawy. Żadnych wytycznych niestety nie było.
To prawda. Pięć minut to przeczytanie ustawy ( art.komu pomoc - cudzoziemcy). Reszta czasu ośrodki zadawały pytania na które nie bardzo wiedzieli co odpowiedzieć i sobie je zapisywali.Inna rzecz to mówili o naszym rynku pracy.Tak to wyglądało, że uchodzcy mogą na drugi dzień iść do pracy.