jaka procedura w nienaleznie pobranym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 sie 2012, 15:28

mam taka sytuacje że kobieta przyniosła akt urodzenia dizecka z uznaniem ojca jej dziecka a za sierpień brała samotne wychowywanie,. złozyła mi oświadczenie że odda ta kase w nastepnym miesiącu w całości na nasze konto. teraz co po kolei mam z nia robić .. wszczęcie i co dalej ile dni od czego .. poradzcie
~alladyn

Napisano: 02 wrz 2012, 15:34

procedura może przebiegać dwuwariantowo:
1-jeśli to normalny facet [ a nie jakiś podsklepowy obszczymurek] to umorzyć :)
2-jeśli to kobieta to niezwłocznie wszcząć postępowanie egzekucyjne w administracji :) [ kobiety zawsze kłamią, więc nie miej skrupułów ]. Oczywiście kwota do zwrotu x2, tak jak zapisano w ustawie o pomocy społecznej :) termin zwrotu świadczenia - 7 dni, od dnia odebrania poleconego. po tym terminie do komornika :) Masz o 1 problem niej :)
odsetki liczysz jak dla odsetek skarbowych - wujek google wskaże odpowiednie kalkulatory :)
~antychryst

Napisano: 05 wrz 2012, 15:38

ALE RADA.. czy jeśli od razu kobieta napisała mi oswiadczenie że wpłaci gotówke to czy musze mimo to wszczynac postepowanie czy wystarczy tylko decyzja o nienaleznie pobranych i do zwrotu..
~alladyn

Napisano: 05 wrz 2012, 22:03

moim zdaniem jeśli masz oświadczenie, to wystarczy decyzja o nienależnie pobranych i zwrocie, ale mogę się mylić ;) ja musiałam zawsze robić wszczęcia, bo moje sytuacje były bardziej skomplikowane
~ja

Napisano: 22 paź 2012, 13:52

Witam,

Pobieram świadczenia rodzinne i dodatki do niego, ponieważ jestem na wychowawczym. Mąż podjął pracę na 1/4 etatu zapomniał mnie o tym powiadomić niestety. A muszę to zgłosić w GOPS.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji
~Meegi

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x