Niezgłoszone uzyskanie dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 wrz 2012, 16:35

Potrzebuję porady ! Pani pobiera zasiłek rodzinny od listopada 2011r. do nadal. Dziś wyszło na jaw, że pracowała w okresie od stycznia do kwietnia 2012r. Doniosła zaświadczenia o dochodzie netto i okazało się, że ma nienależnie pobrane świadczenia za ten okres! Po zakończeniu pracy dochód ponownie poniżej kryterium dochodowego.
Jak należy uchylić decyzję , żeby później żądać zwrotu? Czy uchylenie prawa od - do ? Jak postępujecie w takich przypadkach ?
Bardzo proszę o podpowiedź !
~KIKA

Napisano: 23 wrz 2012, 17:29

co zrobic jesli glowa rodziny pracije na czarno i nie zglasza swoich dochodow do zasilku rodzinnego
~ola

Napisano: 24 wrz 2012, 16:49

jesli pracuje na czarno to skąd ma wziąść Ci zaświadczenie o dochodach??
~migotka

Napisano: 25 wrz 2012, 21:37

nie wiem jak by to miało wyglądać prawidłowo
może wszczac postępowanie z urzedu
uchylic decyzje w okresie od .. do
ustalic sw. nienaleznie pobrane
żądać zwrotu

ale musiałaby tez byc jakas informacja, decyzja ustalajaca ze po przeliczeniu tzn po utracie zatrdnienia tj od maja do chwili obecnej stronie przysługuje prawo do swiadczen rodzinnych

nie miałam takiej sytuacji.
i nie wiem co bym zrobiła.
no napewno trzeba żądac zwrotu
~Monika

Napisano: 10 paź 2012, 15:58

ja tez mam ten problem a czy można zrobić tylko decyzję o nien. pobranych świadczeniach wcześniej nie robiąc uchylenia?
~Malina

Napisano: 16 paź 2012, 15:56

Hej:) potrzebuje porady w sprawie ktora krotko streszcze:) od 2005 roku do 23 lutego 2010 pracowalam w jedej i tej samej firmie od 24 lutego w tejze firmie poszlam na urlop bezplatny ktory trwal do 14 kwietnia 2010 od 15 kwietnia podjelam prace w innej firmie i nie zglosilam tego w funduszu alimentacyjnym. we wrzesniu skladajac nowe wnioski oczywiscie przedstawilam nowa umowe i nowe zarobki. mniej wiecej pol roku pozniej dostalam wezwanie do wyjasnienia nienaleznie pobranych alimentow. za okres od czerwca 2010 do wrzesnia 2010 . poniewaz wyliczajac moj dochod paniusie urzedniczki wyliczyly ze ...ze wlasnie no co????? cos tam mowily o dochodzie utraconym i ze po podjeciu nowej pracy przekroczylam prog 725zl/os tylko jakim cudem skoro w starej pracy zarabialam okolo 1000 zl miesiecznie a w nowej 1250 zl miesiecznie do tego przez dwa miesiace bylam bez dochody??? mam wrazenie ze to kara za to ze niezglosilam nowej pracy( moja niewiedza0 jak poprosilam o wyjasnienie dlaczego mam zwracac alimenty za te 4 miesiace zaczely mi sypac ustawami a ja dziennikiem ustaw niejestem wiec nie bardzo rozumiem. bo wedlug mnie to nie powinnan zwraca tych alimentow zadne z tych dochodow nie przekraczaja kwoty wymaganej przez fundusz. no chyba ze oni dodaja jeden dochod do drugiego tyko pomietajcie ze wzielam pensje 10.marca 2010 za niepelny przepracowany luty a nastepna dopiero w maju rowniez za niepelny przepracowany kwiecien . mam nadzieje ze ktos mi to wyjasni:( bo moze jednak fundusz sie pomylil ( musze dodoac ze rozmawiali ze mna jakbym conajmniej napad na bank miala w papierach) z gory dzieki
~Majka

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x