jaki dochód - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 wrz 2016, 11:05

Witam
Składam wniosek o DM, czy zapomoga losowa jednorazowa tez się wlicza do dochodu
Julka L.

Napisano: 12 wrz 2016, 12:24

Jeśli masz na myśli zasiłek celowy z OPS to nie wlicza się jej do dochodu.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 12 wrz 2016, 18:04

ja mam podobną sytuację, syn na uczelni otrzymał jednorazową pomoc (pomoc losowa) ponieważ w drodze na uczelnie uległ wypadkowi, Pani w MOPS powiedziała, że to nie jest zasiłek z pomocy społecznej więc się wlicza do dochodu.
Mam pytanie czy słusznie powinna sie wliczać ta kwota (650,00zł)
KASIA N

Napisano: 13 wrz 2016, 12:53

Nikt nie podpowie
JulkaL.

Napisano: 13 wrz 2016, 13:31

W art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 21 czerwca o dodatkach mieszkaniowych nie ma nic o zapomodze losowej jednorazowej, a jeśli nie ma to należałoby ją ująć w dochodzie jeśli oczywiście została wypłacona w jednym z trzech miesięcy poprzedzających miesiąc składania wniosku. Cytuję art. 3 ust. 3 "(...) Do dochodu nie wlicza się świadczeń pomocy materialnej dla uczniów, dodatków dla sierot zupełnych, jednorazowych zapomóg z tytułu urodzenia się dziecka, dodatku z tytułu urodzenia się dziecka, pomocy w zakresie dożywiania, zasiłków pielęgnacyjnych, zasiłków okresowych z pomocy społecznej, jednorazowych świadczeń pieniężnych i świadczeń w naturze z pomocy społecznej, dodatku mieszkaniowego, dodatku energetycznego, zapomogi pieniężnej, o której mowa w przepisach o zapomodze pieniężnej dla niektórych emerytów, rencistów i osób pobierających świadczenie przedemerytalne albo zasiłek przedemerytalny w 2007 r. oraz świadczenia pieniężnego i pomocy pieniężnej......itd."
pusia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x