Witam
co robicie w sytuacji gdy osoba 14.09. informuje, że 07.09. nie mieszka w lokalu na który otrzymywała dodatek mieszkaniowy? piszecie o zwrot??
Ale z czego to wynika??? Z arbitralnej opiniibrodafix pisze:Ustanie stosunku prawnego ... powoduje ten skutek, że wydatki związane z zajmowanym lokalem są wprost proporcjonalne do czasu zajmowania lokalu w danym miesiącu.
Proszę nie naginać przepisów do z góry założonego wniosku. Ten przepis dotyczy obliczania dodatku przed wydaniem decyzji, zaś teraz mamy już prawomocną decyzję. Taką decyzją nie możemy swobodnie manipulować.brodafix pisze:W takiej sytuacji wypłata dodatku w pełnej wysokości naruszałaby zasadę określoną w przepisie art. 6 ust. 1 ustawy.
1) Tu zgoda, ustawa nie przewiduje dzielenia, więc tego się trzymajmybrodafix pisze:1) ustawa nie przewiduje wprost dzielenia dodatku to z 2) reguły wykładni funkcjonalnej należy wyprowadzić wniosek...
Przy koniecznym założeniu zapłaty całości, dodatek nie przewyższy wydatków. Jeśli wydatek w danym miesiącu jest naprawdę zmniejszony, to ja się zgodzę z obniżeniem dodatku. Problem w tym, że jakoś nikt nie mówi o obniżeniu wydatków, co najwyżej o wyprowadzce, a jest to inne pojęcie. W sumie argumentacja brodafixa jest nieprzekonująca i nadal nie widzę dobrej podstawy prawnej na ograniczenie wydatków, a tym bardziej na ograniczenie dodatków.brodafix pisze: W przeciwnym razie dochodziłoby do sytuacji , że dodatek byłby wyższy od poniesionych wydatków
zostają przeliczone przez zarządcę tj. do momentu obowiązywania umowy najmu a nie "wyprowadzki"Czynsze płaci się z zasady z góry, więc należy zakładać, że w dniu tzw. „wyprowadzki” opłaty zostały wniesione w całości, a nie proporcjonalnie, powiem więcej: MUSIAŁY być wniesione w całości.
ja przyjąłem że autor piszącProblem w tym, że jakoś nikt nie mówi o obniżeniu wydatków, co najwyżej o wyprowadzce, a jest to inne pojęcie.
miał na myśli sytuację w której została rozwiązana umowa najmu z datą 07.09.osoba 14.09. informuje, że 07.09. nie mieszka w lokalu na który otrzymywała dodatek mieszkaniowy?