Ciekawi mnie co byście zrobili w przypadku który mam. Opis przypadku:
Główny najemca matka emerytka, która mieszka z córką i jej dziećmi. Wniosek o DM złożyła córka, gdyż matka wyjechała do rodziny a jest koniec miesiąca i nie chcą stracić terminu. Obiecała że matka przyjdzie w przyszłym tygodniu wypełnić deklarację o dochodach. Ok. Wniosek przyjęłam. Jednak rozmawiając z córką dowiedziałam się że : córka jest w związku małżeńskim, jednak są w nieformalnej separacji gdyż rok temu wróciła z zagranicy po rozstaniu z mężem. (mąż mieszka nadal za granicą, tam niestety nie pracuje bo przebywa na zasiłku dla bezrobotnych) Pani nie pobiera na dzieci żadnych świadczeń pieniężnych w Polsce, gdyż jak oświadczyła : mąż pobiera na dzieci rodzinne za granicą - bo jest korzystniej. Mąż daje pani kwotę zasiłku rodzinnego w walucie polskiej gdyż przyjeżdza co miesiąc odwiedzić dzieci. (Pani nie chce dzieciom ograniczać kontaktu z ojcem bo mają bardzo dobre relacje). Pani nie otrzymuje oprócz rzekomego rodzinnego żadnych alimentów, ani umownych ani żadnych innych. Tłumaczy że mąż jak przyjeżdża to zabiera dzieci do siebie i tam łoży na ich utrzymanie. Pani rozumie że mąż ma trudną sytuację i nie będzie się z nim kłócić o alimenty dla dobra dzieci. Pani przebywa na urlopie wychowawczym bezpłatnym i podaje że czasem sobie dorobi przy zbiorze truskawek. Moje pyt. jaki dochód byście policzyli? jak z ową Panią rozmawiać? Co zrobić w takiej sytuacji?
jaki dochód do dodatku mieszkaniowego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: jaki dochód do dodatku mieszkaniowego
Dochód? Moim zdaniem 100% dochodu tej kobiety, jak zwykle, oraz mniej więcej 50% dochodu męża. Póki w miarę dobre układy, to najlepiej poprosić o zaświadczenie męża, ewentualnie jego oświadczenie. Jeśli nie da się tak, to niech sama wyjaśni i napisze.
Wniosek niech na razie sama podpisze. Jeśli uda się załatwić podpis matki, to cieszyć się, ale bez takiego podpisu też raczej trzeba dać dodatek.
Wniosek niech na razie sama podpisze. Jeśli uda się załatwić podpis matki, to cieszyć się, ale bez takiego podpisu też raczej trzeba dać dodatek.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
no tak ale jak uzyskać zaświadczenie z niemieckiego urzędu miasta ( że ojciec pobiera KINDERGELD) a jeśli już to będzie po niemiecku. Dalej idąc tym myśleniem jaki przelicznik euro wziąć? Poza tym pozostaje kwestia Niemieckiego Urzędu pracy. - Pan przebywa na tzw socjalu...
I co z tym zrobić??
I co z tym zrobić??

-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Moim zdaniem nie nalezy liczyć dochodu męża ani też jego osoby. Nie mieszkaja razem i nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego. Nie mamy prawa żądać od nie go zaświadczenia. Dochodem kobiety jest to, co od niego otrzymuje, w tym przypadku świadczenia rodzinne na dzieci.PCW pisze: mniej więcej 50% dochodu męża. Póki w miarę dobre układy, to najlepiej poprosić o zaświadczenie męża,
Oprócz jaki dochód do dodatku mieszkaniowego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
zasiłek pielęgnacyjny na dorosłą córkę
Oferta na Cyfrowe Repozytorium Dokumentów
przekroczenie 70% wydatków na powierzchnię normatywną
Kwestia dochodu do mieszkaniówki.
osoby niepełnosprawne - ile metrów?
Grupowe potwierdzenie list wypłat
4 osoby - opłata za śmieci 90 zł (jak za 6 osób)
wątpliwość - tytuł prawny ro lokalu
PROGRAM EMPATIA - dostęp do progamu
Jaka podstawa prawna - pismo o dochody
Prośba o pomoc w wyliczeniu dodatku.
darowizna jako dochód do dodatku mieszkaniowego
umowa darowizny-jak rozwiążać sprawe?
czy przed decyzją odmowną informujecie stronę zgodnie z art
wniosek złożyła osoba całkowicie ubezwłasnowolniona
wyprowadzka, dodatek uchylony, co dalej??