jaki dochód do dodatku mieszkaniowego

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
malina11
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

jaki dochód do dodatku mieszkaniowego

Post autor: malina11 »

Ciekawi mnie co byście zrobili w przypadku który mam. Opis przypadku:
Główny najemca matka emerytka, która mieszka z córką i jej dziećmi. Wniosek o DM złożyła córka, gdyż matka wyjechała do rodziny a jest koniec miesiąca i nie chcą stracić terminu. Obiecała że matka przyjdzie w przyszłym tygodniu wypełnić deklarację o dochodach. Ok. Wniosek przyjęłam. Jednak rozmawiając z córką dowiedziałam się że : córka jest w związku małżeńskim, jednak są w nieformalnej separacji gdyż rok temu wróciła z zagranicy po rozstaniu z mężem. (mąż mieszka nadal za granicą, tam niestety nie pracuje bo przebywa na zasiłku dla bezrobotnych) Pani nie pobiera na dzieci żadnych świadczeń pieniężnych w Polsce, gdyż jak oświadczyła : mąż pobiera na dzieci rodzinne za granicą - bo jest korzystniej. Mąż daje pani kwotę zasiłku rodzinnego w walucie polskiej gdyż przyjeżdza co miesiąc odwiedzić dzieci. (Pani nie chce dzieciom ograniczać kontaktu z ojcem bo mają bardzo dobre relacje). Pani nie otrzymuje oprócz rzekomego rodzinnego żadnych alimentów, ani umownych ani żadnych innych. Tłumaczy że mąż jak przyjeżdża to zabiera dzieci do siebie i tam łoży na ich utrzymanie. Pani rozumie że mąż ma trudną sytuację i nie będzie się z nim kłócić o alimenty dla dobra dzieci. Pani przebywa na urlopie wychowawczym bezpłatnym i podaje że czasem sobie dorobi przy zbiorze truskawek. Moje pyt. jaki dochód byście policzyli? jak z ową Panią rozmawiać? Co zrobić w takiej sytuacji?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Re: jaki dochód do dodatku mieszkaniowego

Post autor: PCW »

Dochód? Moim zdaniem 100% dochodu tej kobiety, jak zwykle, oraz mniej więcej 50% dochodu męża. Póki w miarę dobre układy, to najlepiej poprosić o zaświadczenie męża, ewentualnie jego oświadczenie. Jeśli nie da się tak, to niech sama wyjaśni i napisze.

Wniosek niech na razie sama podpisze. Jeśli uda się załatwić podpis matki, to cieszyć się, ale bez takiego podpisu też raczej trzeba dać dodatek.
malina11
Praktykant
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: malina11 »

no tak ale jak uzyskać zaświadczenie z niemieckiego urzędu miasta ( że ojciec pobiera KINDERGELD) a jeśli już to będzie po niemiecku. Dalej idąc tym myśleniem jaki przelicznik euro wziąć? Poza tym pozostaje kwestia Niemieckiego Urzędu pracy. - Pan przebywa na tzw socjalu...
I co z tym zrobić?? :shock:
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

PCW pisze: mniej więcej 50% dochodu męża. Póki w miarę dobre układy, to najlepiej poprosić o zaświadczenie męża,
Moim zdaniem nie nalezy liczyć dochodu męża ani też jego osoby. Nie mieszkaja razem i nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego. Nie mamy prawa żądać od nie go zaświadczenia. Dochodem kobiety jest to, co od niego otrzymuje, w tym przypadku świadczenia rodzinne na dzieci.
ODPOWIEDZ