Jaki dochód należało policzyć i czy uzasadniona odmowa pomocy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 05 lut 2014, 21:24

Witam
Pobierałam zasiłek stały 456zł. Od grudnia otrzymałam świadczenie z funduszu alimentacyjnego na dziecko 380 zł, co oczywiście zgłosiłam.10 stycznia zmieniono zasiłek stały na kwotę 266 zł. Złożyłam też dokumenty na zasiłek rodzinny w grudniu, z resztą w uzgodnieniu z pracownikiem i kierownikiem. Decyzję ( od grudnia-wyrównanie w styczniu) otrzymałam 23 stycznia i od razu poinformowałam o zmianie dochodu pracownika, jednakże było to po terminie wyplaty zasiłku, skutkiem czego otrzymałam go w starej wysokości 266 zł. 30 stycznia zmieniono zasiłek stały na kwotę 213 zł (dwie osoby- alimenty 380zł i zasiłek rodzinny 106 zł) jednocześnie informując mnie iż powstała nadpłata zasiłku 53, która zostanie potrącona w lutym.
Złożyłam też pod koniec stycznia podanie o zasiłek celowy i dożywianie , lecz otrzymałam obydwie decyzje odmowne ze względu na przekroczenie kryterium dochodowego- dochód ustalony 942 zł
- Czy słusznie policzono pełną wysokość zasiłku stałego 456 zł, skoro 10 stycznia obniżono mi zasiłek ?
- Czy zasiłek rodzinny liczy się od grudnia, skoro otrzymałam w styczniu z wyrównaniem za grudzień?
Bardzo proszę o wyjaśnienie jak to powinno wyglądać
~aga2909

Napisano: 05 lut 2014, 21:39

Jutro
~Wredna

Napisano: 06 lut 2014, 12:38

tak, slusznie policzyli
1. jesli zlozyla Pani podanie w styczniu dochod brany jest z miesiaca grudnia
2. liczy sie od grudnia, gdyz dochod rozlicza sie na miesiace za ktore zostal przyznany
~Ania

Napisano: 06 lut 2014, 13:29

wg mnie liczy sie fizyczny dochod, jesli w styczniu dostalas za grudzien to nie maja prawa wliczac tego do dochodu grudniowego
~Natalia

Napisano: 06 lut 2014, 13:53

Fundusz jest dziecka i do dochodu nie powinien być wliczany.
~dobre sobie

Napisano: 06 lut 2014, 14:10

Skoro dziecko należy do składu rodziny, to oczywiście jego dochód należy również wliczyć do dochodów! Bez względu czy jest to fundusz czy inne źródło
~@

Napisano: 06 lut 2014, 18:53

Czyli bez znaczenia jest zmiana dochodu i to ,że faktycznie w styczniu fizycznie miałam dużo mniej pieniążków? I do tego odmowa celówki, żywieniówki. To co mam ledwo starczy na opłaty i opał .
Próbuję wszystkiego, żeby poprawić sytuację i znaleźć pracę , ale wciąż kłody pod nogi..Widocznie samotna , ucząca się niepełnosprawna matka, która stara się nie jest warta pomocy...
~aga2909

Napisano: 06 lut 2014, 20:05

Najlepiej zrobisz jeżeli złożysz odwołąnie od decyzji odmownej do SKO,
~ja

Napisano: 06 lut 2014, 21:04

jak złożysz wniosek teraz.
i co to za zmienianie decyzji wstecz?
~a jeszcze lepiej

Napisano: 06 lut 2014, 22:14

Najpierw wniosek nowy,potem odwołanie- dobrze rozumiem?
Zmiana decyzji w związku ze złożeniem odwołania i wskazaniem istotnego błędu np wliczenia dochodu pomimo jego braku , brak zmiany zasiłku stałego przy zmianie dochodu.
Po złożeniu takiego odwołania i odpowiednim opisaniu , kieedy jasno z przepisów , którymi się oczywiście muszę posłużyć, wynika, że popełniono błąd, kierownik decyduje o zmianie decyzji, odwołanie nigdzie nie idzie i w ciągu 30 dni dostaję nową decyzję.
Niestety, ale tak funkcjonuję od kilku miesięcy, brak mi sił.. Zadłużyłam mieszkanie,psychicznie wysiadam a wszystko pod górkę. Dwukrotnie odwoływałam się od samego zasiłku stałego. Wszyscy uważają, że skoro nie pracuję, to nie mam nic innego do zrobienia, tylko grzebanie w przepisach i bieganie do MOPS.
Nie wspomnę już o słownych nieścisłościach na decyzjach typu kryterium na osobę w rodzinie 542 zł( nie jednorazowo lecz nagminnie) ale to cóż Panie ze zmęczenia, pomyłka

~aga2909

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x