zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 lut 2014, 11:23

Klient złożył wniosek na zasiłek stały, posiada orzeczenie z Powiatowego Zespołu do spraw Orzekania o stopniu niepełnosprawności. Przyniósł zaświadczenie z UG, że wraz z żoną posiadają gospod. rolne o pow. ponad 4 ha przelicz. W/w gospodarstwo wydzierżawili w zamian za rentę żony z krus na okres 10 lat. tj. 2010-2020. Klient nadal posiada ubezpieczenie w Krus u osoby, której wydzierżawił to gospodarstwo. Obecnie przebywa na zwolnieniu lekarskim, które przedkłada w KRUS, gdzie ma naliczany zasiłek chorobowy, który jest potrącany na poczet zaległych składek w KRUS.
Moje pytanie: czy powinnam liczyć dochód z gospodarstwa rolnego?, czy powinnam doliczyć zasiłek chorobowy? czy muszę od dochodu odliczyć m-czną składkę do Krus?
Proszę o poradę, może ktoś miał podobny przypadek?
~ola

Napisano: 06 lut 2014, 11:32

Ja liczyłabym rentę żony i zasiłek chorobowy. Trzeba by też ustalić czy użytkuje te niby wydzierżawione grunty- bo w krusie może ubezpieczyć się osoba, która deklaruje stałą pracę w gospodarstwie rolnym. Więc jeśli ktoś tam stale pracuje- nawet jeśli nie jest o jego gospodarstwo rolne- to niech zadeklaruje się - jaki z tego tytułu uzyskuje dochód. Ponadto ja w przypadku chorych rolników najpierw każę im ubiegać się o rentę w krusie. Dopiero gdy krus im odmówi, to daję im zasiłek stały. W końcu powinni najpierw wykorzystać wszystkie swoje dostępne możliwości poprawy sytuacji finansowej.
~alina

Napisano: 06 lut 2014, 11:42

Alina. Zasiłek stały nie jest świadczeniem uznaniowym tylko obligatoryjnym. Tak więc nie możesz klientowi odmówić przyznania zasił. stałego ze względu na to bo nie starał się np. o rentę w KRUS.
~ja

Napisano: 06 lut 2014, 11:50

Jeszcze nie może się starać ponieważ jest jeszcze na zasiłku chorobowym.
~ola

Napisano: 06 lut 2014, 11:58

Dobrze, można płacić zasiłek stały ale równocześnie spisać kontrakt, że w chwili wyczerpania się zasiłku chorobowego, będzie ubiegać się o rentę z krusu.
~alina

Napisano: 06 lut 2014, 12:29

do wyliczenia zasiłku oprocz zasiłku chorobowego i renty zony nalezaloby wliczyc wkote dochodu z 4 ha przeliczeniowych zgodnie z art. 8 ustawy o pomocy spolecznej !
zalezy rowniez z z ilu osob sklada sie gospodarstwo domowe, bo do zasilku stalego na osobe moze przyslugiwac tylko 1,7 ha przeliczeniowego - jesli sa tylko dwie osoby to nici z zasilku stalego
~Ania

Napisano: 06 lut 2014, 12:34

Czy są jakieś przepisy, że wydzierżawione gospodarstwo rolne w zamian za rentę należy liczyć do dochodu rodziny.
~ola

Napisano: 06 lut 2014, 12:40

Skoro osoba wydzierżawiła gospod. rolne w zamian za rentę to oczywiste jest , że liczysz jej rentę a nie dochód z gospod. Przekazując gospod. nie włada nim,
~ja

Napisano: 06 lut 2014, 14:23

moim zdaniem nie należy liczyć dochodu z gospodarstwa rolnego, chociażby z tego powodu, że pan pobiera zasiłek chorobowy z KRUS, zatem nie jest w stanie uprawiać gospodarstwa, a co za tym idzie nie osiąga z niego dochodów.
Są na ten temat wyroki NSA
~--

Napisano: 06 lut 2014, 14:48

Dzięki wszystkim za wyczerpujące wyjaśnienia.
~ola

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x