jaki jest prawidłowy sposób postępowania?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
ciemna
Praktykant
Zajmuję się: ŚR, ŚW
Kontakt:

jaki jest prawidłowy sposób postępowania?

Post autor: ciemna »

Mamy już kolejny przypadek w ciągu zaledwie tygodnia, gdzie matka porzuca dzieci lub też policja jej je odbiera (alkoholizm). Kobieta pobiera 500+. Dostajemy suchą notatkę z Pomocy Społecznej, że w dniu tym i tym w skutek interwencji odebrano dzieci. Aktualnie są w ... Co w takiej sytuacji? Wezwać kobietę - na co? nie ma takiej możliwości z ustawy; wywiad - OPS nie zrobi, bo z kim, a w ogóle to już dali informację... Może wszczęcie postępowania?
ciemna
Praktykant
Kontakt:

Re: jaki jest prawidłowy sposób postępowania?

no i jest jeszcze drugi problem - osoba ta złożyła w I/17 wniosek o ZR, nie ma jeszcze wydanej decyzji, bo złożyła korektę i czekamy na odpowiedź US w sprawie skorygowanych dochodów. Jak ją wezwać do wyjaśnień? (Rozporządzenie odpada - tylko przy przyznanych świadczeniach); ustawa - też nie bardzo - nie jest to brakujący dokument...
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: voodoo »

Art 77, art 50, art 89 i dalsze z KPA. Na to możesz się powoływać.

Choć mając notatkę z PS to waliłbym negata z automatu. Jak miałem wyrok Sądu dot. odebrania dziecka od matki a kilka dni wcześniej złożyła mi wniosek na SW to odmówiłem przyznania świadczenia na dziecko z uwagi na fakt, że dziecko nie mieszka z matką.
ciemna
Praktykant
Kontakt:

dzięki, czyli lepiej dać decyzję:) Tylko u mnie nie fajnie - złożyła w styczniu, a w lutym jej odebrali dzieci, więc styczeń by się należał...
ODPOWIEDZ