jaki jest termin na spłatę nienależnie pobranego ŚR?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
asia525
Stażysta
Zajmuję się: ŚR / ŚW / FA
Kontakt:

jaki jest termin na spłatę nienależnie pobranego ŚR?

Post autor: asia525 »

jeżeli wystawiłam decyzję NP, która została skutecznie doręczona to ile dni strona ma na spłatę NP??? :oops:
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: jaki jest termin na spłatę nienależnie pobranego ŚR?

Post autor: Szarak »

A co napisałaś w decyzji ?? Ja np. piszę że należność należy uregulować do 14 dni od dnia kiedy decyzja staje się ostateczna.
asia525
Stażysta
Kontakt:

Szarak pisze:A co napisałaś w decyzji ?? Ja np. piszę że należność należy uregulować do 14 dni od dnia kiedy decyzja staje się ostateczna.
no właśnie nie napisałam o terminie i co w takim przypadku??
Magda k
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Sw
Kontakt:

Post autor: Magda k »

ja nie pisze terminu bo osoba ma obowiązek zwrócić niezwłocznie piszę tylko w decyzji że
Nienależnie pobrane świadczenia rodzinne podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
asia525
Stażysta
Kontakt:

Magda k pisze:ja nie pisze terminu bo osoba ma obowiązek zwrócić niezwłocznie piszę tylko w decyzji że
Nienależnie pobrane świadczenia rodzinne podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
ja właśnie też tak piszę, ale kobieta coś się nie śpieszy ze zwrotem także muszę podejmować kroki bo to już miesiąc minął od wydania decyzji, natomiast od uprawomocnienia 23 dni (data uprawomocnienia 02.02.2018r.)
proszę powiedzcie kiedy mam wysłać upomnienie?? po 30 dniach od uprawomocnienia?
ODPOWIEDZ