Jakie terminy dajecie na zakup protezy?? wiem, że wykonanie takiej protezy strasznie długo trwa i chce dać realny termin. W zeszłym roku dawałam do 15 stycznia, ale teraz zastanawiam się czy można dać jeszcze dłużej bo terminy rozliczeniowe z PFRON zostały zmienione (czy można wypłacać dofinansowanie do 15.04.2018r.?).
Doczytałam, że można wypłacać do 15.04, ale i tak jestem ciekawa jakie terminy dajecie na zakup protezy i na potwierdzenie że proteza została odebrana??
W zeszłym roku, podpisując umowę we wrześniu, miałam taki zapis w umowie:
"Strony ustanawiają następujące terminy wykorzystania dofinansowania przez Wnioskodawcę:
1) wykorzystania dofinansowania i dostarczenia do Realizatora dokumentów rozliczeniowych w terminie do 25.01.2017 r.,
2) dostarczenia potwierdzenia odbioru Przedmiotu dofinansowania (według wzoru stanowiącego Załącznik nr 2 do niniejszej umowy) w terminie do 30 dni od dnia wydania Przedmiotu dofinansowania przez sprzedawcę."
Później miałam jeszcze problem z tą drugą wizytą, no i nie mogłam zakończyć sprawozdania, w bazie nie mogłam odnotować, że mam rozliczony wniosek dotyczący protezy, a przecież PFRON teoretycznie powinien rozliczyć nas do końca czerwca). Wnioskodawca przytył i protezę trzeba było przerabiać, firma podjęła się tego i PFRON-u też powiedział,że lepiej sprawę doprowadzić do końca dobrze, niż później beneficjent ma nie korzystać z protezy. Tak, więc dopiero w lipcu 2017 mógł mi dostarczyć potwierdzenie odbioru protezy, w sierpniu był Ekspert (II wizyta) i rozliczenie wydatków za 2016 rok.
ja robię podobnie jak PCPR-Trz też daje dość długi czas na dostarczenie dokumentów rozliczeniowych natomiast jeśli chodzi o potwierdzenie odbioru to różnie to bywa np w 2016 roku wypłaciłam dofinansowanie w grudniu a potwierdzenie odbioru protezy otrzymałam w maju 2017 i w czerwcu wysłałam skierowanie na II wizytę u eksperta, termin nie został jeszcze wyznaczony bo nasz Oddział nie ma jeszcze podpisanej umowy z ekspertem na ten rok więc wszyscy czekamy ....