W naszym ŚDSie jest ABC, ale o przynależności do konkretnego typu domu ja decyduję sugerując się Orzeczeniami o stopniu niepełnosprawności (jeśli takowe posiadają) lub ogółem dokumentacji medycznej zgromadzonej w aktach osobowych.
Pani psychiatra, która jest na 1/jakąś etatu nie ma pojęcia który typ domu do którego Uczestnika przynależy, dlatego ja robię to za nią.
A propos Kasia
Typ A - osoby z przewlekłą chorobą psychiczną (P na orzeczeniu)
Typ B - osoby z upośledzeniem umysłowym / i /lub z powiązanymi zaburzeniami psychicznymi (U / U + P )
Typ C - osoby posiadające inne zaburzenia psychiczne sprzężone z niepełnosprawnością innego typu np. otępienie + N lub R
do Ewy
Ja taką \"kompetentną\" psychiatrę od razu bym zwolniła.
Jeżeli chodzi o wpisy na orzeczeniach PCPR obowiązujące od 2003 r., to np. 01-U, 02-P,10-N
dlatego może się zdarzyć że na orzeczeniu jest np. Ps lub Rozporządzenie MPiPS z dnia 21 maja 2002 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności co może oznaczać zarówno zaburzenia psychiczne jak i upośledzenie umysłowe lub same literki N,P
Pozdrawiam
do Ani II
Za bardzo nie mam wpływu na zatrudnianie kadry:)
a co do oznaczeniach na Orzeczeniach to wiem, wiem.. Monitoruję to w miarę swoich możliwości.. Była u nas kontrola i nie zakwestionowała ,,moich\" podziałów na typy Domu, więc śmiem wnioskować, że idę dobrym tokiem rozumowania.
Dzięki za info
pozdrawiam
A my mamy A...i mamy kilka osób z niepełnosprawnością intelektualną , ale lekarze im piszą że mają też zaburzenia zach. ze wzgl na niepełnosprawność no i tak to się rozwiązuje...