jaki wywiad? - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 6    [ Posty: 54 ]

Napisano: 29 maja 2014, 12:12

?? W KOŃCU Z KIM??
MMMMMMMMMM

Napisano: 29 maja 2014, 12:13

gurgul pisze:Również chciałabym się upewnić z kim przeprowadza się wywiad. Proszę o odpowiedż
Z opiekunem, potwierdzenie sprawowania opieki. Wszystkie dokumenty o ZDO są już złożone w dziale rodzinnym.
Przyznanie prawa do zasiłku dla opiekuna
Numer karty:
PS-01-14
Wymagane dokumenty:
1.Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna (załącznik nr 1 określa wzór wniosku).
2.Do wniosku o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna należy dołączyć odpowiednio:
a)kopię orzeczenia o niepełnosprawności lub o znacznym stopniu niepełnosprawności (oryginał do wglądu),
b)oświadczenie o spełnianiu warunków do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 roku za okres od 1 lipca 2013 do dnia 14 maja 2014r. zawierające klauzulę ”Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia” (załącznik nr 2 określa wzór oświadczenia),
c)w przypadku rolników, małżonków rolników, domowników oświadczenie potwierdzające zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, zawierające klauzulę ”Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”,
d)inne dokumenty (obowiązujące przy rozpatrywaniu wniosków o świadczenie pielęgnacyjne według stanu prawnego na dzień 31.12.2012 r.) oraz oświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do zasiłku dla opiekuna.
3.Dowód osobisty osoby ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna oraz wymagającej opieki w celu potwierdzenia tożsamości.
Izabela45

Napisano: 04 cze 2014, 22:03

Jaki robicie wywiad-- u opiekuna który wcześniej pobierał świadczenia z pomocy społecznej -pełny czy tylko aktualizacje??
niusa888
Praktykant
Od: 23 maja 2014, 22:22
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2014, 22:29

U mnie była Pani na wywiadzie i ja jako opiekunka jej nie interesowałam. Poprosiła o dowód matki i jej zadawała pytania dotyczące własności mieszkania, kosztów utrzymania, na co choruje, nr telefonu, dlaczego sprawuje opiekę ja a nie druga córka, jakie są nieporozumienia w rodzinie, w jakich okolicznościach córka podjęła opiekę, czy się sama zwolniła z pracy, czy była bezrobotną .......... Na moje wtrącane uwagi wyjaśniające, Pani kazała mi się nie odzywać bo mnie nie pyta.
Po kilku minutach przysłuchiwania się przesłuchaniu zbaraniałam. Po następnych kilku Pani uprzejmie powiedziała do widzenia i wyszła. Mnie nie poprosiła nawet o dowód os.
Gość

Strona 6 z 6    [ Posty: 54 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x