jakie dokumenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lut 2014, 11:18

Mam protokoł ugody (na rozprawe zgłosiła sie tez matka dziecka)z sądu rejonowego przyznający mi alimenty na dziecko.
Matka dziecka wyjechała za granice, komornik nie chciał prowadzić postepowania więc zajął sie tym sad z ktorego otrzymałem \"wyciąg z orzeczenia/ugody sadowej w sprawie zobowiązań alimentacyjnych nieobjetej postepowaniem w sprawie uznania ani stwierdzenia wykonalności\" art. 20 i 48 rozporzadzenia Rady (WE) nr 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008r. w sprawie jurysdykcji.
Czy musze mieć jeszcze zaswiadczenie o bezskuteczności egzekucji alimentów jeśli tak, to kto mi je wyda.
~Krzysztof

Napisano: 07 lut 2014, 11:58

prosze o porade
Z góry dziekuje
~Krzysztof

Napisano: 07 lut 2014, 13:37

\"Czy musze mieć jeszcze zaswiadczenie o bezskuteczności egzekucji alimentów jeśli tak, to kto mi je wyda.\"

Nie musisz, starczy informacja właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności w szczególności w związku z:
- brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
- brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2014, 14:35

Moja sprawa była prowadzona za granicą i okazało sie że matka dziecka nie ma pracy i nie mozna z niej ściągnąć żadnych pieniędzy, otrzymałem pismo (Załącznik I) z sądu w języku niemieckim i polskim \"wyciąg z orzeczenia/ugody sadowej w sprawie zobowiązań alimentacyjnych nieobjetej postepowaniem w sprawie uznania ani stwierdzenia wykonalności\" art. 20 i 48 rozporzadzenia Rady (WE) nr 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008r. w sprawie jurysdykcji.\" czy to właśnie nie jest informacja sądu.

~Krzysztof

Napisano: 07 lut 2014, 17:11

nie, ta informacja powinna być wydana zgodnie z art. 15 ust. 4 pkt 9 lit. g - informacja właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wyko-nawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności w szczególno-ści w związku z:
– brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
– brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca za-mieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,
h) zaświadczenie lub oświadczenie o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne

napisz podanie do sądu o wydanie takiej inf. na podstawie wskazanej wyżej podstawy prawnej
~m

Napisano: 10 lut 2014, 16:57

Właśnie dzisiaj byłem w sadzie rejonowym, i kazali mi napisać takie pismo o wydanie informacji do sądu okręgowego.
~Krzysztof

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x