Jakie dokumenty do ewniosku - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 cze 2021, 8:55

Pani wysłała wniosek droga elektroniczną we wniosku sa błędny jak np. źle zaznaczony wybór karty, brak wpisanych dzieci we wniosku(zaznaczam, że to wniosek dla rodzica który miał na utrzymaniu 3 dzieci)co powinnam zrobić?
i czy rodzic powinien dołączać skan dokumentów jak oświadczenie o władzy rodzicielskiej????
Sylwwwiaops
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 11:06
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2021, 9:09

I w ogóle przesyłając ewniosek jakies dokumenty musza byc doł.dołączone ???
Prosze pomózcie bo juz zgłupiałam
Sylwwwiaops
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2021, 9:14

Hej,
składając wniosek elektroniczny wszystkie załączniki pojawiają się automatycznie. W związku z tym, że strona nie wykazała trojga dzieci nie pojawiło się oświadczenie o władzy rodzicielskiej. Ja w takim przypadku generuje w systemie SI KDR wezwanie do uzupełnienia braków formalnych poprzez uzupełnienie wniosku o pozostałych wymaganych członków rodziny wielodzietnej (co najmniej troje dzieci) oraz oświadczenia dotyczącego władzy rodzicielskiej (załącznik ZKDR -03) w celu przyznania Karty Dużej Rodziny zgodnie z ustawą o KDR.
Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 16 cze 2021, 9:25

Ja to najczęściej dzwonię, żeby uzupełnili. Nie wiem jak generować takie pisma o uzupełnienie braków formalnych. Kiedyś próbowałam i nie chciały się "ładować". Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to technicznie zrobić - krok po kroku?
Monica
Stażysta
Od: 20 cze 2014, 16:53
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2021, 9:38

Przede wszystkim najpierw musisz zaktualizować podstawy prawne na szablonach, bo na pewno są nieaktualne skoro nigdy nie generowaliście dokumentów w systemie SI KDR (można tego dokonać wyłącznie z pozycji administratora!!!).
Natomiast aby utworzyć dokument wezwanie do uzupełnienia braków formalnych postępujesz następująco:
klikasz na dany wniosek => obsłuż=> prawy górny róg "szczegóły" =>klikasz na wniosek => klikasz na "odpowiedz" =>pojawi się utwórz nowy dokument => wybierasz jaki - w tym przypadku "wezwanie do usunięcia braków formalnych wniosku" => no i teraz się bawisz => w odpowiednich polach wpisujesz co uważasz i zawsze możesz sobie zrobić podgląd dokumentu i go edytować, jak już zatwierdzisz, należy go wysłać (nie wiem kto u Ciebie ma podpis elektroniczny).
Pozdrawiam
lukas19861
Referent

Napisano: 16 cze 2021, 9:43

Więc jesli wniosek wpłynął elektronicznie to strona moze przyjść złożyć jeszcze raz wniosek na papierze uzupełnic braki ?
Sylwwwiaops
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2021, 9:45

Więc jesli wniosek wpłynął elektronicznie to strona moze przyjść złożyć jeszcze raz wniosek na papierze uzupełnic braki ?
Sylwwwiaops
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2021, 9:57

Zgodnie z kpa może. Chyba, że wskażesz sposób uzupełnienia braków. U mnie wygląda to tak, że strona otrzymuje wezwanie w SI KDR i bardzo często przesyła ponowny wniosek elektroniczny (wówczas na poprzednim kończę obsługę i zapisuję, że złożyła nowy wniosek pod numerem ...). Jeżeli nie uzupełni braków w terminie to generuję nowy dokument do strony o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania i zamykam sprawę jako pozostawiono bez rozpoznania.
Także sposób uzupełnienia należy do Ciebie. Ja nie ograniczam stronie możliwości (czasem osoba nie wie co zrobić i woli podejść i na miejscu albo to złożyć cały nowy wniosek, albo też dorzucam brakujące elementy wniosku, które podłączam do tego elektronicznego, robię adnotację i wówczas samodzielnie w systemie uzupełniam pozostałych członków rodziny. Wszystko zależy tak naprawdę od Ciebie. W systemie SI KDR jest też możliwość powiązywania wniosków ze sprawą.
lukas19861
Referent

Napisano: 16 cze 2021, 10:02

ja wzywam telefonicznie, osoba przychodzi i poprawia albo na wydruku albo daje wniosek papierowy do wypełnienia i do tego biorę oświadczenie, że osoba prosi o modyfikację swojego wniosku elektronicznego zgodnie z odręcznymi poprawkami
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2021, 11:02

ja tez wzywam żeby uzupełnili, bo jeśli składają drugi wniosek to powinno się wydać decyzję umarzającą poprzednie postępowanie.
Monica
Stażysta
Od: 20 cze 2014, 16:53
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x