Jakie działania wobec dłużnika? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 lut 2016, 17:18

Dłużnik zgłosił się na wywiad. Umowę zlecenie miał do końca miesiąca. Nie dostarczył nowej. Zobowiązałam go do rejestracji w PUP lub do dostarczenia umowy. Nie doniósł umowy, nie zarejestrował się. Wszczęłam postępowanie w sprawie uznania go za uchylającego się.
Nie płacił nic do komornika. Nadal nie jest zarejestrowany. Teraz się zastanawiam, czy nie powinnam jeszcze jakoś sprawdzić, czy gdzieś pracuje. Czy od razu zrobić decyzje o uznaniu? Podpowiedzcie proszę.
aaaaa

Napisano: 05 lut 2016, 11:43

Hej, pomoże ktoś?
aaaaa

Napisano: 05 lut 2016, 11:46

decyzja nie ma co czekać :D
Gość

Napisano: 10 lut 2016, 14:19

jeśli to zobowiązanie podpisał w dniu przeprowadzenia wywiadu to ja bym jeszcze raz wysłała mu pismo w celu przypomnienia i dać mu określony termin do dostarczenia dokumentów jeśli nie będzie reakcji ze strony dłużnika wtedy wystawiłabym zawiadomienie o wszczęciu postępowania.
xxxxx

Napisano: 10 lut 2016, 15:17

Rób decyzję.Jak do tej pory nie doniósł to nie ma na co liczyć, że doniesie.
GOSIA :)

Napisano: 10 lut 2016, 20:44

decyzja, nie ma na co czekać. Poza tym w ustawie nie ma nic o "przypominaniu" dłużnikowi...
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 15 lut 2016, 15:58

Mam podobny problem, tyle,że po wystawieniu decyzji dłużnik doniósł umowę z data wsteczną (ok. 1 miesiąc). Ale to i tak nie obejmuje okresu, kiedy był zobowiązany do rejestracji, czyli 2 miesiące wstecz. Czy uchylać decyzję o uznaniu za uchylającego się czy czekać na uprawomocnienie?
abcde

Napisano: 16 lut 2016, 19:29

abcde pisze:Mam podobny problem, tyle,że po wystawieniu decyzji dłużnik doniósł umowę z data wsteczną (ok. 1 miesiąc). Ale to i tak nie obejmuje okresu, kiedy był zobowiązany do rejestracji, czyli 2 miesiące wstecz. Czy uchylać decyzję o uznaniu za uchylającego się czy czekać na uprawomocnienie?
decyzję o uznaniu uchyla się tylko jak płaci 50% zasądzonych alimentów i jak uczyni zadość temu przez co wydaliśmy tę decyzję. umowę donisósł, ale alimentów zapewne nie płaci, więc ja bym zostawiła decyzje (potem prokuratura i starostwo). Mógł dostarczyć dokumenty na czas.
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x