wniosek o podjęcie działań - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 lut 2016, 8:37

Otrzymałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego z mojej gminy od wierzycielki (pierwszy raz w życiu mi się coś takiego zdarzyło dlatego mam wątpliwości). Dodam, że MOPS pod który wierzycielka podlega nie przysłął mi żadnej informacji, że ona pobiera FA. no i przede wszystkim czemu to ona mi przysłała wniosek a nie MOPS... Co zrobić?
jagódka_

Napisano: 05 lut 2016, 8:51

wierzycielka też sama może, nie musi pobierać FA ( np dochód jej przekracza ), ma zasądzone alimenty, komornika, ... i nienawidzi swojego zobowiązanego dłużnika ! to trzeba robić działania z dłużnikiem - jak każdym
Gość

Napisano: 05 lut 2016, 9:06

dzięki. a jaką wtedy dajesz na wezwaniu podstawę prawną?
jagódka_

Napisano: 05 lut 2016, 13:38

A co w przypadku kiedy dłużnik nie mieszka pod podanym adresem?
oaok

Napisano: 05 lut 2016, 13:47

prawidłowo powinnaś odesłać do gminy wierzycielki wniosek i oni powinni Ci go przysłać wraz z zaświadczeniem od komornika
wszystko zgodnie z ustawą (art. 3 ust. 5)

podstawa prawna w wezwaniu jest taka sama jak przy postępowaniu z wypłata świadczeń

"A co w przypadku kiedy dłużnik nie mieszka pod podanym adresem?"
co znaczy że dłużnik nie mieszka ? czy wierzycielka złożyła wniosek o podjęcie działań wiedząc że dłużnik nie mieszka pod wskazanym przez nią adresem ?

piszesz do komornika o ustalenie adresu
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2016, 14:11

To nie wierzycielka zgłaszała tylko dostałam pismo z innej gminy o podjęcie działań, wezwałam go i dostałam odpowiedź ze adresat nie mieszka pod podanym adresem, nigdy tu nie był zameldowany.
oaok

Napisano: 05 lut 2016, 14:25

oaok pisze:To nie wierzycielka zgłaszała tylko dostałam pismo z innej gminy o podjęcie działań, wezwałam go i dostałam odpowiedź ze adresat nie mieszka pod podanym adresem, nigdy tu nie był zameldowany.
to odpisz do OWW że wysłałaś do dłużnika wezwanie ....i korespondencja wysłana do dłużnika została zwrócona przez UP z adnotacją że nie mieszka , wyprowadził się adresat nieznany itp i tyle nie jesteś OWD
jeżeli sytuacja się powtarza i dany OWW jest upierdliwy i podaje przez kolejne lata ten sam adres to do komornika o ustalenie adres napisz
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2016, 14:29

Dzięki!
oaok

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x