Jakie oświadczenia?????????????? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 lut 2015, 12:17

Mam pytanie do wszystkich zainteresowanych. Jasie oświadczenia dołączacie do KDR? Przy przyjęciu wniosku i potem przy odbiorze kart???
kaman

Napisano: 12 lut 2015, 12:28

przy wniosku spisuję oświadczenie z wnioskodawcą, że nie jest pozbawiony/pozbawiona władzy rodzicielskiej.....(według ustawy), jeżeli dzieci wszystkie do 18 roku życia to tyle z oświadczeń, w przypadku dziecka powyżej 18 lat -- uczeń dodatkowo spisuje oświadczenie o planowanym terminie ukończenia szkoły, ponieważ z zaświadczeń przeważnie data jest na ich niekorzyść.
W momencie odbioru kdr rodzic podpisuje oświadczenie że poinformowałam go o stronie internetowej z aktualnym wykazem zniżek, że duplikat kosztuje 9,21zł oraz, że zobowiązuje się do niezwłocznego powiadomienia o wystąpieniu zmian mających wpływ na prawo do posiadania KDR ....

i tyle;)

na szkoleniu dowiedziałam się, że nie mamy ich prześwietlać :twisted:
mn29

Napisano: 12 lut 2015, 12:55

Ok dziękuję bardzo za odpowiedź. :)
kaman

Napisano: 12 lut 2015, 16:27

a można prosić o wklejenie wzoru?
goska123

Napisano: 13 lut 2015, 9:17

to ostatnie oświadczenie wklejam, ponieważ tamte pisane są ręcznie przez wnioskodawcę lub pełnoletniego ucznia --mam tylko czysty druk
a to daję w momencie odbioru kdr
Oświadczenie
Oświadczam, że
---zostałam / zostałem* poinformowana / poinformowany* o przysługujących mi uprawnieniach przez wskazanie strony internetowej (www.rodzina.gov.pl ) z aktualnym wykazem uprawnień przysługujących na podstawie programu KDR;
--aby otrzymać duplikat karty w razie jej zguby należy zgłosić się do tut. Ośrodka. Duplikat karty wydawany jest za opłatą 9,21 zł.
---zobowiązuję się do niezwłocznego powiadomienia o wystąpieniu zmian mających wpływ
na prawo do posiadania Karta, zmian danych zawartych w Karcie lub zmiany miejsca zamieszkania

Jestem świadomy/świadoma odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.

..................................................................
(podpis wnioskodawcy )
mn29

Napisano: 13 lut 2015, 10:01

Ale zapis o odpowiedzialności karnej w ww. oświadczeniu jest, co najmniej, zbędny. Klauzulę taką, zgodnie z art. 10 ust. 6 ustawy o KDR, składa się tylko w oświadczeniach zawartych we wniosku oraz tych, o których mowa w art. 10 ust. 4 pkt 1,4 i 7.
W ogóle klauzula o odpowiedzialności karnej dotyczy oświadczeń o faktach, a nie o tym, że ktoś został poinformowany o czymś tam.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2015, 10:08

nowapa pisze:Ale zapis o odpowiedzialności karnej w ww. oświadczeniu jest, co najmniej, zbędny. Klauzulę taką, zgodnie z art. 10 ust. 6 ustawy o KDR, składa się tylko w oświadczeniach zawartych we wniosku oraz tych, o których mowa w art. 10 ust. 4 pkt 1,4 i 7.
W ogóle klauzula o odpowiedzialności karnej dotyczy oświadczeń o faktach, a nie o tym, że ktoś został poinformowany o czymś tam.

ok, spoko jaki atak to jest "moje" oświadczenie nikomu nie kazałam go stosować/używać !!! wiem kiedy stosuje się tę klauzulę ale po kontrolach wychodzę z założenia że czasami lepiej więcej niż za mało :twisted:
mn28

Napisano: 13 lut 2015, 10:15

Rozumiem. To nie atak. Po prostu wyraziłam swoją opinię.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2015, 13:34

Jaką datę i wpisywać na oświadczeniu o ukończeniu szkoły? w przypadku szkoły średniej
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2015, 14:53

mn29 pisze:przy wniosku spisuję oświadczenie z wnioskodawcą, że nie jest pozbawiony/pozbawiona władzy rodzicielskiej.....(według ustawy), jeżeli dzieci wszystkie do 18 roku życia to tyle z oświadczeń, w przypadku dziecka powyżej 18 lat -- uczeń dodatkowo spisuje oświadczenie o planowanym terminie ukończenia szkoły, ponieważ z zaświadczeń przeważnie data jest na ich niekorzyść.
W momencie odbioru kdr rodzic podpisuje oświadczenie że poinformowałam go o stronie internetowej z aktualnym wykazem zniżek, że duplikat kosztuje 9,21zł oraz, że zobowiązuje się do niezwłocznego powiadomienia o wystąpieniu zmian mających wpływ na prawo do posiadania KDR ....

i tyle;)

na szkoleniu dowiedziałam się, że nie mamy ich prześwietlać :twisted:
ale to oświadczenie maja napisać oboje rodzice a nie jedno
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x