Jakie postępowanie wobec dłuznika alimentacyjnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 mar 2018, 11:17

Nie wiem jak postąpić w takiej sytuacji.
W 2014r. DA został uznany za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Wystąpiono wtedy do Prokuratury i do Starosty o zatrzymanie prawa jazdy. Starosta w 2014r. wydał decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy. Później DA przyszedł na wywiad i chciał odzyskać prawo jazdy. Przeprowadzono wywiad i dłuznik wywiązywał się przez 6 miesięcy. Na nasz wniosek w 2015r. starosta zwrócił dłużnikowi prawo jazdy.
Ja nie uchylałam decyzji o uznaniu za uchylającego się (a może powinnam). teraz przyszedł wniosek o podjęcie działań, wezwałam dłuznika na wywiad. nie przyszedł. Co dalej. Jest ta decyzja o uznaniu za uchylającego się od zobowiązań z 2014r. Może trzeba ją było wcześniej uchylić?
Nie wiem jak postąpić?
Czy teraz pisać do starosty i do prokuratury też .Proszę pomózcie.
Sara123
Referent
Od: 12 kwie 2017, 11:41
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 19 mar 2018, 15:36

Ale czy jest gdzieś w ustawie napisane, że organ może uchylić decyzję o uznaniu dłużnika za uchylającego się? Moim zdaniem nie ma o tym nic w ustawie i nie można :|
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 20 mar 2018, 8:22

No właśnie ja jej nie uchyliłam. Jakie postepowanie więc w takim przypadku?
Sara123
Referent

Napisano: 26 mar 2018, 12:26

To teraz art. 5a ustawy - Po otrzymaniu kolejnego wniosku... dotyczącego tego samego dłużnika alimentacyjnego organ właściwy dłużnika przeprowadza z dłużnikiem alimentacyjnym wywiad alimentacyjny oraz odbiera od niego oświadczenie majątkowe. W przypadku gdy... dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy. ;)
Czyli właściwie jak jest decyzja dalej w mocy (a jest bo jej nie uchyliłaś) to właściwie nic nie robisz. Najwyżej może napisz sobie notatkę służbową czemu na tym zakończyłaś i wsio :)
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 16 sie 2018, 9:44

Wracam do starego tematu. wszystko się zgadza. Decyzja w mocy. Ale co zrobić z tym fantem, że DA ma zwrócone prawo jazdy. Skoro ma pozostającą w mocy decyzję to jak teraz zrobić z tym prawem jazdy?
Sara123
Referent

Napisano: 12 paź 2018, 14:28

Podbijam temat. Jak postąpić właściwie. Czy uchylamy decyzję o uznaniu za dłużnika alimentacyjnego?
justa789
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 12 paź 2018, 14:47

ta decyzja obowiązywała dany okres ( w decyzji piszemy kiedy co i jak ) jeżeli jak mówisz spełnił to wszystko co było mu zarzucone w decyzji ( nie stawił sie itd. ) i wpłacił te 6 m-cy to mysle ze juz ona nie obowiązuje bo to był inny okres ... myślę ze powinno się uchylić z czasem kiedy ten wniosek do starosty był napisany o zwrocie prawa jazdy.. Decyzja stała się bezprzedmiotowa i trzeba było by napisać drugą z tym okresem.
ja tak myslę ale mogę sie mylić...
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2018, 15:04

niki0 pisze:To teraz art. 5a ustawy - Po otrzymaniu kolejnego wniosku... dotyczącego tego samego dłużnika alimentacyjnego organ właściwy dłużnika przeprowadza z dłużnikiem alimentacyjnym wywiad alimentacyjny oraz odbiera od niego oświadczenie majątkowe. W przypadku gdy... dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy. ;)
Czyli właściwie jak jest decyzja dalej w mocy (a jest bo jej nie uchyliłaś) to właściwie nic nie robisz. Najwyżej może napisz sobie notatkę służbową czemu na tym zakończyłaś i wsio :)
wg mnie ten art. tyczy sie tego kiedy dłużnik nie przychodzi na wywiady ... a tutaj już dłużnik przyszedł wiec to nie jest kolejny i ten sam przypadek bo spełnił warunki ( wywiad 50 % wpłaty ) nie stawił się na kolejny wywiad wiec znowu wszczęcie itd.... czy ktoś tez tak myśli jak ja?
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x