Zaliczka alimentacyjna a wniosek o umorzenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 mar 2018, 14:14

Pomóżcie mi proszę. Dłużnik złożył wniosek o umorzenie "zaległości alimentacyjnych" ponieważ nie jest w stanie spłacać bo obecnie przebywa w więzieniu.Nigdy nie wypłacaliśmy funduszu alimentacyjnego a tylko zaliczkę alimentacyjną. Dłużnik był ze świata, a teraz w wiezieniu też siedzi w obcej gminie.
Czy ustawa o funduszu alimentacyjnym przewiduje umorzenie zaliczki ze względu na trudną sytuację? Co zrobić?
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 21 mar 2018, 9:45

Można pewnie zastosować art. 43 naszej ustawy, ale samo przebywanie w więzieniu nie jest ciężką sytuacją. Może się zatrudnić do pracy w tym więzieniu...
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 21 mar 2018, 10:31

Na pewno my jako organ wierzyciela możemy rozpatrywać w oparciu o jego sytuację? (art.41 FA i 16 ZA). Organ dłużnika może rozpatrzyć w oparciu o skuteczność, a on napisał takie zdanie że częściowo spłaca. Nie wiem do kogo i przez kogo, bo do mnie nie dotarła nawet złotóweczka. A może powinnam odesłać to do organu dłużnika? Ale ja nie wiem gdzie jest jego organ, a może tylko poinformować go że organ dłużnika może umorzyć biorąc pod uwagę skuteczność egzekucji.
Daria77
Referent

Napisano: 21 mar 2018, 12:04

Miałam też wniosek o umorzenie zaliczki alimentacyjnej, ale jako organ właściwy wierzyciela nie możemy umarzać ZA (art. 30 naszej ustawy), tylko ewentualnie FA. Przekazałam pismo według właściwości do organu dłużnika, poinformowałam też dłużnika o tym fakcie. Skoro znasz adres dłużnika to przekaż pismo burmistrzowi tego miasta czy wójtowi.
FA2016
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 16:31
Zajmuję się: FA/DM/DE

Napisano: 21 mar 2018, 12:30

Po pierwsze adresu nie znam, tzn nie wiem czy ten sprzed 12 lat jest aktualny, pewnie nie, a teraz pisał z więzienia.
Do FA 2016 : ja wiem ze jako organ wierzyciela nie możemy, ale...jest art. 41 naszej ustawy który odnosi się do ustawy o zaliczce alimentacynej art. 16, a tam już możemy.
Mam jakiś wyrok NSA z roku 2017, który co prawda oddalił skargę ale chodziło właśnie o to że Ośrodek odmówił umorzenia zaliczki alimentacyjnej gościowi który chciał umorzenia z powodu złej sytuacji.
Daria77
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem