Jakie postępowanie wobec dłużnika w przypadku tekiej sytuacj - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 sty 2019, 15:23

Przyznałam świadczenia z FA na cały okres świadczeniowy dla 2 osob, jedna z osób uprawnionych skończyła 18 lat w grudniu 2018r. od stycznia chciała świadczenia sama na siebie (nie udzieliła upoważnienia matce) więc uchyliłam decyzje w części matce i na nowy wniosek pełnoletniego uprawnionego przyznałam mu FA od stycznia 2019r.

A teraz co z prowadzeniem postępowania wobec dłużnika?
- wysyłać mu informację o uchyleniu decyzji i przyznaniu nowej?
- wzywać na wywiad alimentacyjny jeszcze raz? (wywiad przeprowadziłam w listopadzie z uwzględnieniem 2 osób uprawnionych)
- nowy wniosek o przyłączenie? jeśli tak to co z tym pierwotnym w którym było opisane że FA przyznano dla 2 osób na okres do 30.09.2019r.?

proszę o podpowiedź co robić z dłużnikiem???
Jolanta12
Praktykant
Od: 27 wrz 2018, 8:38
Zajmuję się: FA/ ŚR/ STYPENDIUM SZKOLNE

Napisano: 24 sty 2019, 15:42

- tak,
- tak,
- tak
Trzy razy TAK :) Komornika też musisz poinformować o zmianie decyzji. No i oczywiście przesłać mu ostateczną nową decyzję z wnioskiem o przyłączenie.
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 25 sty 2019, 9:05

tak naprawde to sama sobie zrobiłaś problem uchylając decyzję ,przeciez osoba miała przyznane świadczenie do końca okresu a ty jej uchyliłas i przyznałaś to samo, trzeba było zmienic sposób wypłaty i koniec, przecież fundusz przyznaje sie osobie uprawnionej do alimentów wskazanej w wyroku sądu tj dziecku a do 18 roku życia matka je tylko reprezentuje .A jeżeli nie można w jakimś oprogramowaniu zmienic jednej osobie sposobu wypłaty to zrobić decyzje tylko tej osobie ale pozostawic ja w wystemie tylko do wypłaty, nie zmieniac poprzedniej i nie ruszac dłuznika - powtarzam to za zamieszczona juz w ub tygodniu wypowiedzią
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x