jakie świadczenia, św. rodzicileskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 kwie 2016, 19:56

w marcu 2016 roku urodziłam dziecko, mieszkam z chłopakiem, ślub planujemy na koniec roku.
Ja nie pracuję,jestem zarejestrowana w urzędzie pracy, nie mam prawa do zasiłku.
Jakie świadczenia otrzymam z gminy? Koleżanka pobiera świadczenie rodzicielskie po 1000 zł co miesiąc. Czy mnie też się będzie takie coś należało? - /mój chłopak ma ziemię ok. 15 ha./
Klara Es.

Napisano: 09 kwie 2016, 20:08

Rodzicielskie się należy
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2016, 20:10

bardzo dziekuję za szybką odp. Tylko powiedziano mi że jak chłopak ma ziemie to mi tysiąc się nie należy, chłopak z KRUS będzie dostawał, to jak to w końcu jest?
A na co jeszcze mogę liczyć?
Klara Es.

Napisano: 09 kwie 2016, 20:25

Nie możesz odbierać jednocześnie z KRUS i z OPS. Ale nie ma przepisu, że jak ktoś ma gospodarstwo, to nie może brać rodzicielskiego.
Jeśli chodzi o inne świadczenia, to na pewno becikowe. Na zasiłek rodzinny chyba przekroczysz kryterium z 15 ha (jesli jest 3 członków rodziny i gospodarstwo prowadzi od 2014)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2016, 10:44

dziękuje a zapytam jeszcze o te 1000 zł - św. rodzicielskie, nie chodzi mi o tożeby brać i z gminy i z KRUS tylko jak ja jestem bezrobotna a chłopak ma ziemię to może w gminie mi się nie należy bo chłopak jest uzezpieczony w KRUS i tam będą mu wypłacać to rodzicielskie przez rok, czy tak, czy taka jest możliwość? /ja do gospodarstwa nie jestem dopisana, stoi tylko na niego/
Jednym słowem - dostanę z gminy czy nie? możecie mi to jeszcze wytłumaczyć.
Klara Es.

Napisano: 10 kwie 2016, 11:25

W gminie Ci się należy bez względu na to, czy chłopak jest w KRUS, czy nie. Jednak jeśli najpierw zgłosicie się do KRUS, wtedy oni Wam wypłacą przed gminą.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2016, 11:33

Konkretnie chodzi o ten zapis, że nie możecie jednoczesnie pobierac z ops i z krus.
9. Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
1) co najmniej jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu rodzicielskiego;
m&m

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem