jakie uzasadnienie do decyzji zmieniajacej -błąd pracownika - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 gru 2018, 8:58

Witam. Czy może ktoś mi podpowiedzieć co napisać w uzasadnieniu do decyzji zmieniającej św. Wnioskodawca złożył odwołanie że na pierwsze dziecko mu nie przyznaliśmy. My jako organ I instancji rozpatrzyliśmy i rzeczywiście należy mu się bo błędnie policzono dochód. Chcemy to sprostować ale na jakie art się powołać, co napisać w uzasadnieniu
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 04 gru 2018, 11:08

nikt nic nie podpowie
grosiki
Referent

Napisano: 04 gru 2018, 11:37

KPA.
Art. 132. § 1. Jeżeli odwołanie wniosły wszystkie strony, a organ administracji publicznej, który wydał decyzję, uzna, że to odwołanie zasługuje w całości na uwzględnienie, może wydać nową decyzję, w której uchyli lub zmieni zaskarżoną decyzję.

§ 2. Przepis § 1 stosuje się także w przypadku, gdy odwołanie wniosła jedna ze stron, a pozostałe strony wyraziły zgodę na uchylenie lub zmianę decyzji zgodnie z żądaniem odwołania.

§ 3. Od nowej decyzji służy stronom odwołanie.

Co do uzasadnienia napisz jak było, złożył wniosek, po jego rozpatrzeniu uznano że nie należny się na dziecko, Pan złożył odwołanie od tej decyzji w dniu ..., po ponownym rozpatrzeniu organ uznał że zasługuje odwołanie na uwzględnienie w związku z czym należy przyznać świadczenie na dziecko takie . Tak w skrócie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 gru 2018, 15:57

czyli nie opisywać że doliczono alimenty a nie powinno. Tylko błędnie policzono dochód. zastanawiam się bo w uzasadnieniu prawnym chyba powinnam powołać się na art. dlaczego błędnie policzyłam dochód. I tu mam problem. powołać się na co. Są w trakcie rozwodu czyli zgodnie z def rodziny jest w składzie rodziny.Zgodnie z rozporządzeniem nie mogę od dochodu męża odjąć alimentów( zabezpieczenia) od jego dochodu bo jest w rodzinie i alimenty też są na rzecz osób w rodzinie . ale dlaczego nie liczę tego zabezpieczenia/alimentów, nie powinnam policzyć do dochodu rodziny to już ciemność, nie mam pojęcia na jaki art. się powołać. POMOCY.Wiem że praktykuje się tak jak doliczmy dochód męża to nie liczymy jeszcze alimentów które on płaci na dzieci w rodzinie.
grosiki
Referent

Napisano: 06 gru 2018, 10:15

cZY OGÓLNIE NAPISAĆ POMYŁKOWO WYLICZONO DOCHÓD NIE POWOŁUJĄC SIĘ NA ART
grosiki
Referent

Napisano: 06 gru 2018, 11:28

proszę o podpowiedz
grosiki
Referent

Napisano: 29 paź 2020, 15:27

Witam grosiki, odnalazłam twój post i prosze o więcej informacji nt tego wyroku. Jak z tym zabezpieczenim alimentacyjnym. Czy jeżeli rozwód jest w 08-2020 a w 2018 i 2019 było zabezpieczenie to należy doliczyć to zabezpieczenie z lat bazowych już po rozwodzie, kiedy męża nie ma w składzie?
Maniek1306
Praktykant
Od: 05 maja 2020, 19:45
Zajmuję się: ŚW, ŚR,FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x