jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia dziecka a os.duchowna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 lis 2016, 10:35

Witajcie,
nie mam pomysłu ŻADNEGO.......
Pani złożyła wiosek o ustalenie prawa o jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia dziecka. W 2014 pełniła posługę jako diakonisa (?) i rozliczała się z US w formie zryczałtowanego podatku od osób duchownych....
jak liczyć taki dochód? :roll:
Hobgobllin
Praktykant
Od: 03 lut 2016, 12:07
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2016, 10:36

normalnie bym jej to policzył
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2016, 10:52

ja mam tylko jej oświadczenie że rozliczała się na zasadach zryczałtowanego podatku od osób duchownych i nie składała PITa. Nie mam żadnych kwot za 2014... Mogę Panią wezwać do doniesienia dokumentów, ale nie bardzo wiem jakich.

edit. zeby nie pisać posta pod postem
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
dochodzie to oznacza to deklarowany w oświadczeniu dochód z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, pomniejszony o należny zryczałtowany podatek dochodowy i składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne czyli ustawaz dnia 20 listopada 1998 r.o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Idąc dalej ustawa reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów (dochodów) osiąganych przez osoby fizyczne m.in. będące osobami duchownymi.
Czy to jest dobry tok myślenia? Wychodzi na to, że powinna się rozliczyć i donieść nam dokument to potwierdzający?
Ostatnio zmieniony 04 lis 2016, 11:34 przez Hobgobllin, łącznie zmieniany 1 raz.
Hobgobllin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2016, 11:29

pościągaj wszystko z empatii. Licz to co tam będzie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2016, 11:37

empatia za 2014 nie zawiera deklaracji podatkowych za okres 2014. Czy możesz się osnieść jeszcze proszę do posta wyżej który edytowałam? Zastanawiam się czy dobrze wykoncypowałam :)

* edit. mam oświadczenie Pani, iż w 2014 nie uzyskała dochodu oraz info iż została oprowadzona składka na ubezp.zdrowotne.
Teoretycznie może być taka sytuacja, iż ryczałt zapłacić musi ale dochodu nie było?
Hobgobllin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 05 lis 2016, 19:59

Jest to dochód podlegający opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, więc musi wypełnić załącznik nr 5. Jeśli nie miała dochodów, to wpisze "0" i wszystko.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x