jednoznacznie napisane? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 21 maja 2014, 12:25

Ludzie zastanówcie się co Wy wyprawiacie,dlaczego znowu robicie ludziom problemy,na dodatek nie zgodnie z prawem.
SKO

Napisano: 21 maja 2014, 15:20

Jestem zainteresowana tematem świadczenia dla rolnika, czy ktoś może udzielić informacji odnośnie szkolenia prowadzonego przez p. Mazurkiewicza , bo czytając forum wynika, że pojawiają się po szkoleniach dwie różne informacje. Z jednych wynika, że szkolący uznaje prawo rolnika do świadczenia po napisaniu oświadczenia , innym razem że zaleca aby rolnikom odmawiać ZDO czy świadczenia nawet jeśli takie oświadczenie złoży. I dlatego pytam się, czy ktoś może udostępnić takie wytyczne, myślę ,że p.Mazurkiewicz przekazuje je Wam w formie pisemnej, może rozporządzenia do ustawy, oficjalne komunikaty MPiPS, czy chociażby jego interpretacje przez niego podpisane. Bo jeżeli to jest prawda, że szkoli się urzędników by odmawiali rolnikom tylko dla zasady, że są rolnikami , bo nie bierze się pod uwagę ich oświadczenia , nie stosuje się przepisów, które sprawę rolników normują w Ustawie o ZDO, to wszystko wygląda na wielką obłudę. To po co to wszystko ? Po co wyrok Trybunału o prawach nabytych, po co te prace w komisjach sejmowych, po co ta cała ustawa o ZDO, po co te wszystkie zapisy o rolnikach ? Proszę o informacje w tej sprawie, bo p. Mazurkiewicz jest pracownikiem ministerstwa i może dobrze byłoby ustalić, czy MPiPS podziela to stanowisko?
wwo

Napisano: 21 maja 2014, 19:23

jak można żądać od rolnika oświadczenia za miniony okres,że zaprzestał prac związanych z prowadzeniem gosp. rolnego. Nie wiedział że będzie to warunek powrotu do praw nabytych. Uważam i tak pojmuję ten cyrk, od 1.07.2013 do 14.05.2014 rolnik składa wniosek, oświadczenie informuje o sytuacji o ewentualnych okresach w których nie sprawował opieki, na tej podstawie płacę zaległe wraz z odsetkami Następnie składa drugie oświadczenie, iż rezygnuje z ZDO od 15 maja 14r. gdyż nie zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego. Zatem płacę za 10 i poł miesiąca i odsetki nie robię wywiadu bo czemu on ma służyć. Pracownik socjalny nic mi tam nie jest w stanie stwierdzić co było n.p 20 lutego - prawda,więc temat zakończony.
Natomiast jeśli napisze o rezygnacji z pracy itd.... wówczas poproszę o dokumenty o ewentualnym wyłączeniu ze skł. w KRUS umowę dzierżawy, dopłatach itp. Nie wiem czy mam rację ale tak widzę rozwiązać ten problem a liczy on około 80 rolników.
staś

Napisano: 21 maja 2014, 19:31

staś pisze:jak można żądać od rolnika oświadczenia za miniony okres,
Normalnie.
staś pisze:Nie wiedział że będzie to warunek powrotu do praw nabytych.
Nikt nie wiedział. Ale ktoś kto poszedł w lipcu do pracy, albo otworzył działalność, za te okresy zwrotu nie dostanie prawda? Tak samo rolnik który prowadził w tych okresach gospodarstwo zwrotu nie powinien dostać.
staś pisze:na tej podstawie płacę zaległe wraz z odsetkami
Płać, ale pamiętaj, że ktoś to będzie zwracał ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 21:37

No i odezwał się mąciciel , który twierdzi , że białe to nie białe ? To czarne .
Gość

Napisano: 21 maja 2014, 21:39

"Iks" wyjdź z tego tematu . Twoje poglądy są znane .
Gość

Napisano: 21 maja 2014, 21:58

staś pisze:jak można żądać od rolnika oświadczenia za miniony okres,że zaprzestał prac związanych z prowadzeniem gosp. rolnego. Nie wiedział że będzie to warunek powrotu do praw nabytych. Uważam i tak pojmuję ten cyrk, od 1.07.2013 do 14.05.2014 rolnik składa wniosek, oświadczenie informuje o sytuacji o ewentualnych okresach w których nie sprawował opieki, na tej podstawie płacę zaległe wraz z odsetkami Następnie składa drugie oświadczenie, iż rezygnuje z ZDO od 15 maja 14r. gdyż nie zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego. Zatem płacę za 10 i poł miesiąca i odsetki nie robię wywiadu bo czemu on ma służyć. Pracownik socjalny nic mi tam nie jest w stanie stwierdzić co było n.p 20 lutego - prawda,więc temat zakończony.
Natomiast jeśli napisze o rezygnacji z pracy itd.... wówczas poproszę o dokumenty o ewentualnym wyłączeniu ze skł. w KRUS umowę dzierżawy, dopłatach itp. Nie wiem czy mam rację ale tak widzę rozwiązać ten problem a liczy on około 80 rolników.
Dziecinko , ale on jest ubezpieczony obowiązkowo z mocy ustawy . To nie jego zachcianka . Samo zaprzestanie pracy w gosp. rolnym , to za mało , aby się wyrejestrować z KRUS . On musi zaprzestać jeszcze pracy w gosp. domowym związanym z gosp. rolnym . On się ewentualnie , może wyrejestrować , jak Ty go najpierw ubezpieczysz . Czyli jak wydasz mu decyzje na ŚP/ZDO . Dziecinko , do czego jest Ci potrzebna umowa dzierżawy ( rozumiem , że pola) ? Dziecinko , dopłaty obszarowe , rolnik może brać nawet jak nic nie robi w polu . Więcej , nawet jako ubezpieczony w ZUS . Dziecinko , rolnik ma Ci złożyć oświadczenie , że zaprzestał . Jeżeli nie złoży , masz problem rozwiązany .Ty się KRUS-ami , agencjami nie zajmuj .
Gość

Napisano: 21 maja 2014, 22:00

Gość pisze:No i odezwał się mąciciel , który twierdzi , że białe to nie białe ? To czarne .
Ale moje poglądy w tej kwestii potwierdzają wszyscy znawcy z tego forum (Elmer, Kronos), wszyscy szkoleniowcy i ministerstwo. Wątków z tym pytaniem są miliony, odpowiedź zawsze ta sama, mimo to pewne osoby (chyba nie będące zresztą nawet pracownikami ops) twierdzą, że wiedzą lepiej. OK - jak ktoś lubi ryzyko - niech przyznaje. Ja tylko ostrzegam, że ktoś te pieniądze będzie musiał zwrócić. Przy tym - jeszcze żaden z was 'ekspertów' nie potrafił postawić jakiegokolwiek argumentu przeciw moim twierdzeniom, tylko powtarzacie w kółko jakieś wyświechtane frazesy o kolorach... no kaman ;)
Gość pisze:wyjdź z tego tematu
Oh, już mi prawie drgnęła lewa powieka. Nie mów mi łaskawie co mam robić, bezimienny bohaterze - zgoda?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 22:12

Czytając Twoje odzywki , "Elmer" chciał zwymiotować .
Gość

Napisano: 21 maja 2014, 22:17

Ty nawet nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem 3 postów kompletnie OT :lol:
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]