Normalnie.staś pisze:jak można żądać od rolnika oświadczenia za miniony okres,
Nikt nie wiedział. Ale ktoś kto poszedł w lipcu do pracy, albo otworzył działalność, za te okresy zwrotu nie dostanie prawda? Tak samo rolnik który prowadził w tych okresach gospodarstwo zwrotu nie powinien dostać.staś pisze:Nie wiedział że będzie to warunek powrotu do praw nabytych.
Płać, ale pamiętaj, że ktoś to będzie zwracałstaś pisze:na tej podstawie płacę zaległe wraz z odsetkami
Dziecinko , ale on jest ubezpieczony obowiązkowo z mocy ustawy . To nie jego zachcianka . Samo zaprzestanie pracy w gosp. rolnym , to za mało , aby się wyrejestrować z KRUS . On musi zaprzestać jeszcze pracy w gosp. domowym związanym z gosp. rolnym . On się ewentualnie , może wyrejestrować , jak Ty go najpierw ubezpieczysz . Czyli jak wydasz mu decyzje na ŚP/ZDO . Dziecinko , do czego jest Ci potrzebna umowa dzierżawy ( rozumiem , że pola) ? Dziecinko , dopłaty obszarowe , rolnik może brać nawet jak nic nie robi w polu . Więcej , nawet jako ubezpieczony w ZUS . Dziecinko , rolnik ma Ci złożyć oświadczenie , że zaprzestał . Jeżeli nie złoży , masz problem rozwiązany .Ty się KRUS-ami , agencjami nie zajmuj .staś pisze:jak można żądać od rolnika oświadczenia za miniony okres,że zaprzestał prac związanych z prowadzeniem gosp. rolnego. Nie wiedział że będzie to warunek powrotu do praw nabytych. Uważam i tak pojmuję ten cyrk, od 1.07.2013 do 14.05.2014 rolnik składa wniosek, oświadczenie informuje o sytuacji o ewentualnych okresach w których nie sprawował opieki, na tej podstawie płacę zaległe wraz z odsetkami Następnie składa drugie oświadczenie, iż rezygnuje z ZDO od 15 maja 14r. gdyż nie zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego. Zatem płacę za 10 i poł miesiąca i odsetki nie robię wywiadu bo czemu on ma służyć. Pracownik socjalny nic mi tam nie jest w stanie stwierdzić co było n.p 20 lutego - prawda,więc temat zakończony.
Natomiast jeśli napisze o rezygnacji z pracy itd.... wówczas poproszę o dokumenty o ewentualnym wyłączeniu ze skł. w KRUS umowę dzierżawy, dopłatach itp. Nie wiem czy mam rację ale tak widzę rozwiązać ten problem a liczy on około 80 rolników.
Ale moje poglądy w tej kwestii potwierdzają wszyscy znawcy z tego forum (Elmer, Kronos), wszyscy szkoleniowcy i ministerstwo. Wątków z tym pytaniem są miliony, odpowiedź zawsze ta sama, mimo to pewne osoby (chyba nie będące zresztą nawet pracownikami ops) twierdzą, że wiedzą lepiej. OK - jak ktoś lubi ryzyko - niech przyznaje. Ja tylko ostrzegam, że ktoś te pieniądze będzie musiał zwrócić. Przy tym - jeszcze żaden z was 'ekspertów' nie potrafił postawić jakiegokolwiek argumentu przeciw moim twierdzeniom, tylko powtarzacie w kółko jakieś wyświechtane frazesy o kolorach... no kamanGość pisze:No i odezwał się mąciciel , który twierdzi , że białe to nie białe ? To czarne .
Oh, już mi prawie drgnęła lewa powieka. Nie mów mi łaskawie co mam robić, bezimienny bohaterze - zgoda?Gość pisze:wyjdź z tego tematu