jestem nowa w świadczeniach i nie wiem jak postąpić z taką sytuacją. Pani złozyła wniosek o zasiłek rodzinny. Dochód za 2013r. przekracza ustawowe kryterium dochodowe. dałam decyzję odmowną. Teraz Pani mi pisze odwołanie i zaznacza ze skrzywdziłam ja wyliczeniem dochodu, bo ona w 2013r. wzięła jubileuszówkę, a teraz jej nie ma. Czytam ustawę, ale nie wynika z niej że mogę odliczyć nagrodę jubileuszową. mOŻE KTOŚ MA NA TEN TEMAT WYJAŚNIENIE. bARDZO PROSZĘ O POMOC
Dzięki, a powiedz mi jeszcze, jesli osoba w 2010r. miała zasądzone alimenty na dzieci, od 2014r. jest w separacji z mężem i twierdzi, że tych alimentów nie otrzymywała, ale nie zgłosiła sie do tej pory do komornika, to ja powinnam liczyć kwotę alimentów z wyroku? Czy może napisać oswiadczenie, że ich nie otrzymywała?
W sprawie nagrody jubileuszowej postąpiłaś prawidłowo.
W przypadku alimentów ja liczyłabym te zasądzone alimenty z wyroku. To że kobieta nie zgłosiła sprawy do komornika to jej błąd. Można domniemywać że otrzymywała alimenty i dlatego nie zgłosiła do komornika. Tak więć jej oświadczenie nie wchodzi w gre i alimenty trzeba liczyć.