Temat był już poruszany ale mam wątpliwości czy koszty upomnienia powinni być 95 % dochodem budżetu państwa i 5 % dochód gminy. / jestem z mazowieckiego /
Jakie wątpliwości?
Koszty upomnienia pobierane są na podstawie UPEA i tam również napisane jest, że pobierane są na rzecz wierzyciela.
Wierzycielem jest gmina.
wg UPEA:
Wierzyciel – rozumie się przez to podmiot uprawniony do żądania wykonania obowiązku lub jego zabezpieczenia w administracyjnym postępowaniu egzekucyjnym lub zabezpieczającym;
Ano takie, że izby zaliczają koszty upomnienia do dochodow związanych z realizacją zadań zleconych. U mnie odgórna decyzją od co najmniej 2 lat sa to dochody BP, z których gmina potraca 5%. chodzi o RIO Katowice. Pozdrawiam
Koszty upomnienia są dochodami zawiązanymi z realizacją zadania zleconego. Jednak z tego nie wynika, że są dochodami pobieranymi na rzecz BP. Natomiast z przepisów UPEA na podstawie których są pobierane wynika, że są pobierane na rzecz wierzyciela a wierzycielem jest gmina .
Poniższy przepis ustawy o dochodach JST nie znajduje w tym przypadku zastosowania:
1. Źródłami dochodów własnych gminy są:
5,0% dochodów uzyskiwanych na rzecz budżetu państwa w związku z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych ustawami, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej.