JPK_VAT - Księgowość

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 01 lut 2017, 9:24

mam pytanie, jak ściągnąć ze strony Ministerstwa Finansów aplikację do JPK_VAT i czy działa ona poprawnie? bo mam tylko jedną pozycję w rej. sprzedaży usługę opiekuńczą i chciałabym to składać na aplikacji z MF.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 10:36

Ja już nic nie rozumiem - przecież usługi opiekuńcze mają nie podlegać VAT - chyba się rozpłaczę :cry:
Kaja13

Napisano: 01 lut 2017, 11:32

usługi opiekuńcze są zwolnione z VAT a nie - NIE podlegają VAT a to jest różnica.
renia 50

Napisano: 01 lut 2017, 11:43

renia 50 pisze:usługi opiekuńcze są zwolnione z VAT a nie - NIE podlegają VAT a to jest różnica.

i ta teza jest dyskusyjna w świetle orzeczeń sądów. Wynika z niej że nie podlegają....
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 12:37

Owszem- sąd sądem a sprawiedliwość musi byc po naszej stronie jak to mawiała Pawlaczka z filmu.
Wprost z ustawy o podatku VAT zapis Art.43 ust.1 pkt.22 brzmi: zwolnione są z podatku

" usługi pomocy społecznej w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej oraz usługi określone w przepisach o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, a także dostawę towarów i świadczenie usług ściśle z tymi usługami związane, na rzecz beneficjenta tej pomocy, wykonywane przez:

a) regionalne ośrodki polityki społecznej, powiatowe centra pomocy rodzinie, ośrodki pomocy społecznej, rodzinne domy pomocy, ośrodki wsparcia i ośrodki interwencji kryzysowej, "
renia 50

Napisano: 01 lut 2017, 14:05

...sęk w tym czy ty wykonujesz usługę czy zadanie organu (JST) ????

I w tym jest różnica, gdyż sądy twierdzą że to zadanie organu niepodlegające pod VAt ZW gdyż nie jest to usługa rodząca stosunek cywilnoprawny podlegający pod VAT ZW.

Ale faktycznie jest kicha w tym temacie....pomóc może indywidualna interpretacja.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 15:22

i co z tym JPK. jak go będziecie tworzyć, czy macie programy do tego?
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2017, 15:39

Ja mam program rozrachunki z progmana wystawiam faktury za wynajem lokalu oraz odsprzedaż energii elektrycznej, tak mam jpk i nie mam problemu. co do usług opiekuńczych to one nie podlegają VAT bo są opłacane na podstawie decyzji wystawiam faktury VAT zwolnione za zwrot za DPS bo są na podstawie umowy z rodzinami a nie decyzją.
jula2

Napisano: 01 lut 2017, 15:55

Gumi, ale ty chcesz wysyłać aplikacją MF swój plik? a to nie tak, ze gmina wysyła jeden wielki plik JPK, takze z danymi Twojej jednostki?
maksiu

Napisano: 01 lut 2017, 15:59

no właśnie ja nie do końca jarzę o co chodzi. czy wystarczy że wyśle do gminy plik z excella (rejestr sprzedaży, który sobie w excellu utworzę) zapisany w formacie xml? I czy to będzie traktowane jako mój cząstkowy JPK_VAT?
gumi
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x