Komornik zadzwonił, że egzekucja jest skuteczna, dłużnik spłacił całe zadłużenie u komornika, w gminie i wierzycielce, wierzycielce w listopadzie wpłacił pełną kwotę zasądzonych alimentów (Cud nad cudami - pierwszy taki przypadek w mojej gminie ).
Zgodnie z art. 24 ust 1 FA - OWW może bez zgody osoby uprawnionej uchylić ostateczną decyzję jeśli egzekucja stała się skuteczna.
I tu pytanie - czy muszę wszczynać postępowanie czy mogę od razu wydać decyzję, bo 30.11?
wydac decyzje uchylajaca mozesz tylko w wyniku wszczecia lub wznowienia postepowania:D nie ma tak,ze nic nie robisz i decyzja uchylajaca wziela sie z niczego;-) ona jest wynikiem postepowania,ktore kiedys zakonczylas wydajac decyzje przyznajaca a teraz musisz je wszczac na nowo,bo zaistnialy nowe okolicznosci majace wplyw na prawo do przyznanych swiadczen...mysle,ze tobie bardziej chodzi o to czy mozesz nie zawiadamiac strony,ze to postepowanie wszczelas tylko od razu uchylic prawo do swiadczen bo juz sama wszystko wiesz;-) no ale strona tez ma prawo wiedziec , moze zreszta komornik sie pomylil;-) i ona ci powie ze nic nie dostala:D...kpa naklada na ciebie obowiazek zawiadomienia strony o tym wszczeciu:)
Ponoć pismo wysłała pocztą w czwartek... ale fizycznie go nie mam.
Dzwoniła wierzycielka i informowała mnie, że dłużnik spłacił zadłużenie i w listopadzie otrzymała alimenty
Pytam, bo ja miałam taką sytuację, że od Komornika zadzwonili o prosili o wstrzymanie wypłaty świadczeń, bo będzie egzekucja skuteczna, a później się doprosić o zaświadczenie o skuteczności nie mogłam i chciaąłm, żeby mi konkretnie wskazali datę od kiedy egzekucja jest skuteczna żebym ze spokojnym sumieniem mogła uchylić świadczenia io to była cięzka przeprawa