JUŻ SIĘ GUBIE A MYSLAŁM ŻE JET TO PROSTRZE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 29 maja 2014, 9:31

czytająć to forum to już sama nie wiem z tymi rolnikami :
mam rolnika który ma ok. 5 ha pola, napisła mi oświadczenie że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego jeszcze w 2008 r., OCZYWIŚCIE OPŁACA NADAL OPŁACA KRUS OSOBIWIĄZKOWO CZY NALEŻY PRZYZNAĆ WYRÓWNANIE I NA BIEŻĄCO ZDO ????
olka 823

Napisano: 29 maja 2014, 9:37

Ja będę przyznawać
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 29 maja 2014, 9:39

jak rolnik ma obowiązkowy Krus to jest to jednoznaczne z tym, że nie zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego, tak mi wczoraj tłumaczyła pani z Krus, zgodnie z ustawą o ubezpieczeniu społ rolników.
Judy

Napisano: 29 maja 2014, 9:56

Judy pisze:jak rolnik ma obowiązkowy Krus to jest to jednoznaczne z tym, że nie zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego, tak mi wczoraj tłumaczyła pani z Krus, zgodnie z ustawą o ubezpieczeniu społ rolników.
ale nie mamy w naszych przepisach odniesienia do tej ustawy prawda? nie ma wyjaśnienia co oznacza w tym przypadku termin ZAPRZESTANIE
Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą.
Witold Gombrowicz
Małgosia W.
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 15:24
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 10:05

Pani w KRUS plecie bzdury. Samo posiadanie ziemi w ilości ponad 1 hektar, czy udział w takim gospodarstwie powoduje powstanie obowiązku ubezpieczenia w KRUS z mocy ustawy. W domyśle stajemy się z całym przybytkiem rolnikiem, mimo że się potem nawet rozmyślimy. Stąd te cyrki, gdy ktoś dostanie w spadku ziemię, nie jest tego świadomy obowiązku i się okazuje że w wieku 25 lat ktoś już ma olbrzymie zaległości z tego hektara po rodzicach.

Co do tego oświadczenia o rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa - to brak mi słów po wykorzystaniu tych które się cisną po wykorzystaniu już znanych powszechnie uważanych za obraźliwe. Kolejny popis ustawodawcy, rodzący przeolbrzymie konsekwencje i problemy dla wszystkich stron. Takie prawo to chyba tylko w Polsce potrafią tworzyć. Kto tam siedzi i po co?
west

Napisano: 29 maja 2014, 10:09

Ale nie stanę na przekór Ministerstwu Prawdziwości i Pomagania Słabszym, tylko jak mędrcy wymyślili te oświadczenia to je będę brał w treści sugerowanej. Niech potem i.d..i.o.ci kombinują jak się wyłgać, gdy pozapadają kolejne wyroki NSA i WSA. Dobrze, że spraw mało i szczerze co niektórym z Was współczuję.
west

Napisano: 29 maja 2014, 10:19

niech napisze Ci oświadczenie że nie prowadzi gospodarstwa , a pracą w gospodarstwie zajmuje się ktoś inny (córka , zięć, syn czy ktoś) a on opłaca TOMa KRUSa bo ma taki obowiązek i tyle....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 29 maja 2014, 10:29

Nie musi wskazywać nikogo. Pisze, że nie pracuje w gospodarstwie, bo musi sprawować opiekę-dobrze jeszcze jak napisze od kiedy zaprzestał pracy we własnym gospodarstwie. To nie sąd, żeby jakieś tam inne wątki z poza sprawy badać.
west

Napisano: 29 maja 2014, 10:39

strona wam pisze na oświadczeniu że poinformuje o fakcie ZAPRZESTANIA PROWADZENIA GOSP. ROLNEGO KRUS ???
MAGDA 83

Napisano: 29 maja 2014, 10:49

A po co ? Żeby problemy sobie zrobić ? Napisali jakieś odniesienie w ustawie?
west

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x