karencja w AS i barierach w kom. - Aktywny Samorząd

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 25 cze 2019, 14:37

olo pisze:Mój poprzednik miał kontrolę i na niej powiedzieli mu, że jeśli coś jest dofinansowywane w AS to w ogóle nie może być brane pod uwagę w barierach, i tak też robimy, że wnioskodawca, który łapie się na AS nie składa wniosków na bariery w ogóle...

A co jeśli osoba najpierw miała dofinansowanie do BK (program "mówik" plus tablet - 2015 rok) a teraz chce złożyć wniosek na cyber oko? Uważam że się nie łapie w tym roku na dof. z AS a dopiero w 2021r. Wydaje mi się że program mówik i cyberoko to "ten sam cel pomocy" ale poratujcie swoją opinią. :)
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 25 cze 2019, 15:05

Pcprnowa pisze:
olo pisze:Mój poprzednik miał kontrolę i na niej powiedzieli mu, że jeśli coś jest dofinansowywane w AS to w ogóle nie może być brane pod uwagę w barierach, i tak też robimy, że wnioskodawca, który łapie się na AS nie składa wniosków na bariery w ogóle...

A co jeśli osoba najpierw miała dofinansowanie do BK (program "mówik" plus tablet - 2015 rok) a teraz chce złożyć wniosek na cyber oko? Uważam że się nie łapie w tym roku na dof. z AS a dopiero w 2021r. Wydaje mi się że program mówik i cyberoko to "ten sam cel pomocy" ale poratujcie swoją opinią. :)

Kurcze sama się teraz zaczęłam zastanawiać....w barierach jest dalej 3 letni okres karencji, w AS od tego roku 5-letni...Czy faktycznie otrzymując dof. z barier w kom. w 2015 roku nie można w 2019 składać wniosku na AS?
Pcprnowa
Referent

Napisano: 26 cze 2019, 9:46

Jak dla mnie bariery i AS w przypadku komputera np to ten sam cel. Jeśli nie będziemy sprawdzać historii klienta i traktować tego jako całość to za chwilę będziemy mieli sytuację że będą przychodzić po komputer do AS a za rok będą składać na bariery na to samo. Według mnie jeśli klient dostał sprzęt w barierach w komunikowaniu się typu komputer, czytak, mówik itd to na sprzęt do komunikacji nie powinien dostać dofinansowania w AS przez 5 lat zgodnie z programem. Natomiast jeśli miał w As np. lupę elektroniczną, to gdyby następnie zechciał coś w barierach technicznych to powinien odczekać 3 lata. Według mnie nieistotne jest jaki to program itd ale to że są to środki PFRONu i ten sam cel.
pcpr299
Praktykant
Od: 26 cze 2019, 9:36
Zajmuję się: sktywny samorząd

Napisano: 26 cze 2019, 14:23

Pcprnowa pisze:

Ale PFRON stoi na stanowisku że cyber oko służy do rehabilitacji i komunikacji i w związku z tym sugerują że należy przyznawać dofinansowanie w barierach w komunikowaniu się a nie w AS
Woszka
Praktykant
Od: 26 cze 2019, 14:18
Zajmuję się: Środki Pfron

Napisano: 27 cze 2019, 9:10

Woszka pisze:
Pcprnowa pisze:

Ale PFRON stoi na stanowisku że cyber oko służy do rehabilitacji i komunikacji i w związku z tym sugerują że należy przyznawać dofinansowanie w barierach w komunikowaniu się a nie w AS
Gdzie mogę znaleźć tą interpretacje odnośnie cyberoka i przyznawania dof na niego z barier w komunikowaniu się?
Pcprnowa
Referent

Napisano: 27 cze 2019, 12:11

Temat cyber oka był poruszany na spotkaniu z PFRON.
Też się zdziwiliśmy że jest stanowisko żeby nie przyznawać w ramach asa tylko w barierach w komunikowaniu się
Woszka
Praktykant
Od: 26 cze 2019, 14:18
Zajmuję się: Środki Pfron

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x