Dzień dobry
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie co powinno się zrobić w następującej sytuacji:
W chwili obecnej mam do dyspozycji środki niewystarczające na dofinansowanie wniosków w Module I (chodzi o wydatki inwestycyjne). Według listy rankingowej dofinansowanie w pierwszej kolejności powinna otrzymać osoba, która złożyła wniosek o dofinansowanie do zakupu protezy, lecz kwota wnioskowana dwukrotnie przewyższa nasze posiadane środki. Za to osobie która jest 2 na liście rankingowej i stara się o dofinansowanie do zakupu komputera, posiadana przez nas kwota wystarczyła by na dofinansowanie całości wniosku.
W przypadku dofinansowania do protez beneficjent wysyłany jest do eksperta PFRON. Nawet jeśli ekspert przyzna dofinansowanie to pokryje ono tylko w połowie kwotę wnioskowaną.Czy w tym przypadku mogę przyznać dofinansowanie osobie , która jest na 2 miejscu listy rankingowej (gdyż w całości pokryjemy wnioskowaną kwotę) a osobie , która stara się o duże dofinansowanie do protezy zaproponować żeby poczekała na środki z 2 transzy? Co jeśli osoba nie zgodzi się (nie może) czekać do przyznania środków z 2 transzy?
Nadmienię,że kwota z 2 transzy pokryła by w całości wnioskowaną kwotę przy zakupie protezy. Natomiast jeśli teraz przyznamy jedynie połowę wnioskowanej kwoty (proteza) to może zdarzyć się sytuacja,że osoba, która starała się o dofinansowanie do zakupu protezy nie otrzymała całości dofinansowania a na koniec roku (po wpłynięciu środków z 2 transzy) pozostaną nam niewykorzystane pieniądze.
Dodam również, że kierując osobę do eksperta PFRON w dokumentacji musimy podać proponowaną kwotę dofinansowania, a nie wiem jaką kwotę możemy zaproponować?
Czy może powinnam wstrzymać się z obydwoma wnioskami aż wpłynie druga transza? żeby móc dofinansować oba w pełni ? I jeśli powinnam się wstrzymać do środków z 2 transzy to czy również wizyta u eksperta powinna poczekać? Czy może skierować beneficjenta do eksperta PFRON a jeśli on uzna za zasadne dofinansowanie zakupu protezy wstrzynać obie osoby aż wpłyną środki z drugiej transzy .