Moduł I, wydatki inwestycyjne C3 i B1, niewystarczające środ - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 wrz 2017, 9:32

Dzień dobry
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie co powinno się zrobić w następującej sytuacji:
W chwili obecnej mam do dyspozycji środki niewystarczające na dofinansowanie wniosków w Module I (chodzi o wydatki inwestycyjne). Według listy rankingowej dofinansowanie w pierwszej kolejności powinna otrzymać osoba, która złożyła wniosek o dofinansowanie do zakupu protezy, lecz kwota wnioskowana dwukrotnie przewyższa nasze posiadane środki. Za to osobie która jest 2 na liście rankingowej i stara się o dofinansowanie do zakupu komputera, posiadana przez nas kwota wystarczyła by na dofinansowanie całości wniosku.
W przypadku dofinansowania do protez beneficjent wysyłany jest do eksperta PFRON. Nawet jeśli ekspert przyzna dofinansowanie to pokryje ono tylko w połowie kwotę wnioskowaną.Czy w tym przypadku mogę przyznać dofinansowanie osobie , która jest na 2 miejscu listy rankingowej (gdyż w całości pokryjemy wnioskowaną kwotę) a osobie , która stara się o duże dofinansowanie do protezy zaproponować żeby poczekała na środki z 2 transzy? Co jeśli osoba nie zgodzi się (nie może) czekać do przyznania środków z 2 transzy?
Nadmienię,że kwota z 2 transzy pokryła by w całości wnioskowaną kwotę przy zakupie protezy. Natomiast jeśli teraz przyznamy jedynie połowę wnioskowanej kwoty (proteza) to może zdarzyć się sytuacja,że osoba, która starała się o dofinansowanie do zakupu protezy nie otrzymała całości dofinansowania a na koniec roku (po wpłynięciu środków z 2 transzy) pozostaną nam niewykorzystane pieniądze.
Dodam również, że kierując osobę do eksperta PFRON w dokumentacji musimy podać proponowaną kwotę dofinansowania, a nie wiem jaką kwotę możemy zaproponować?
Czy może powinnam wstrzymać się z obydwoma wnioskami aż wpłynie druga transza? żeby móc dofinansować oba w pełni ? I jeśli powinnam się wstrzymać do środków z 2 transzy to czy również wizyta u eksperta powinna poczekać? Czy może skierować beneficjenta do eksperta PFRON a jeśli on uzna za zasadne dofinansowanie zakupu protezy wstrzynać obie osoby aż wpłyną środki z drugiej transzy .
dat
Praktykant
Od: 12 maja 2017, 8:33
Zajmuję się: pracownik PCPR

Napisano: 01 wrz 2017, 10:31

Miałam kiedyś podobną sytuację.
Miałam wszystkie wnioski wstrzymane do momentu otrzymania II transzy, ponieważ na I miejscu miałam osobę z protezą, a nie miałam dla niej zabezpieczonych środków, czyli tym samym nie mogłam jej wysłać do Eksperta.(Pamiętam, że dostałam wtedy ochrzan od szefowej, że blokuję pieniądze na koncie, wytłumaczyłam jej, o co chodzi, nie uwierzyła, zadzwoniła do oddziału PFRON i...zdziwiła się, jak trzeba było przyznać mi rację). ;)

A co masz na myśli, pisząc, że "kierując osobę do eksperta PFRON w dokumentacji musimy podać proponowaną kwotę dofinansowania, a nie wiem jaką kwotę możemy zaproponować?" Przecież w kierunkach są podane maksymalne kwoty dofinansowań, a do skierowania do Eksperta dołącza się oferty od producentów.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2017, 11:47

Wysyłając dokumentację do eksperta wysyłamy też kartę z punktacją(kwalifikującą do przyznania dofinansowania -str 8 wniosku, którą wypełnia realizator) i tam na dole strony jest zapis "proponowana kwota dofinansowania". Wiem, że mogę przyznać 20 tys (zgodnie z programem) ale raczej nie powinnam chyba wpisywać kwoty proponowanej 20 tys. skoro aktualnie mamy do dyspozycji połowę tego.
Czyli raczej wstrzymać wszystko? Ale jeśli skierowalibyśmy od razu daną osobę do eksperta PFRON a on nie przyzna dofinansowania to tej drugiej osobie można by przyznać dofinansowanie nie czekając na środki z 2 transzy.
dat
Praktykant

Napisano: 01 wrz 2017, 12:47

Zgodnie z wytycznymi:

"Realizator przekazuje do zaopiniowania przez Eksperta PFRON:
- wnioski najwyżej ocenione pod względem merytorycznym, które mają szansę realizacji w ramach aktualnie posiadanego przez samorząd powiatowy limitu środków finansowych PFRON - w celu przeprowadzenia badania wstępnego (wizyta pierwsza)"...

Proces opiniowania powinien obejmować następujące etapy:
1. Wystawienie skierowania na badanie wstępne i poinformowanie o tym oddziału PFRON drogą elektroniczną
"2. Realizator kontaktuje sie z Ekspertem PFRON i przekazuje mu niezbędne informacje dot. Wnioskodawcy:
- imię i nazwisko,
- dane kontaktowe (...),
- Pozostałe informacje w zakresie i formie ustalonej z Ekspertem PFRON."
3. Wnioskodawcy dajemy skierowanie z ofertami.

Nigdy nie dawałam Ekspertowi oceny merytorycznej i nigdy nie składałam, jako Realizator propozycji ceny.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2017, 13:37

czyli teraz , jeśli nie mamy środków na pełne dofinansowanie całego wniosku nie wysyłamy do eksperta. Dziękuję za konkretne wyjaśnienie.Dopytam jeszcze co wysyła Pan do eksperta (może pytania wydają się banalne ale dopiero od 4 miesięcy zajmuję się tym i wolałabym się upewnić , pytając osoby bardziej doświadczone)?
czy oprócz wniosku i załączników przesyła Pan ocenę formalną (czy ocena i formalna i punktacja zostaje u realizatora)? I czy skierowanie i oferty, które dostarczył nam beneficjent oddajemy mu ponownie i to on zawozi je na wizytę do eksperta? (nie wysyła się ich z pozostałą dokumentacją?)
dat
Praktykant

Napisano: 05 wrz 2017, 9:49

Do Eksperta nie wysyła się ani wniosku, ani oceny formalnej, ani merytorycznej.

Do Eksperta najpierw wysyłamy e-maila z prośbą o ustalenie terminu I wizyty w ramach AS MI C3. Podaję imię i nazwisko wnioskodawcy, jego nr telefonu i adres e-mail. Jednocześnie informuję oddział PFRON, że wystawiłam skierowanie do Eksperta na I wizytę i podaję siedem pierwszych cyfr nr PESEL wnioskodawcy.
Kontaktuję się z wnioskodawcą (oficjalnie - pismo, że zostało wystawione skierowanie i żeby w momencie ustalenia terminu wizyty u Eksperta, zgłosił się do mnie; nieoficjalnie - dzwonię i mówię to samo).
Jak już jest termin, to wnioskodawca przyjeżdża do mnie, a ja mu daję:
- oryginał skierowania na badanie;
- kopie ofert potwierdzone za zgodność z oryginałem;
- "delegacje"(jeśli rozliczasz dojazd do Eksperta - tu musisz ustalić też środek transportu);
poza tym wnioskodawca musi mieć jeszcze:
- dokumentacje medyczną, związaną ze stanem zdrowia i ewentualnym przebiegiem protezowania;
- dokumentacje potwierdzającą przebieg wykształcenia i przebieg pracy zawodowej;
- dowód osobisty;
- wnioskodawca zgłasza się się do Eksperta z posiadaną protezą.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x